Extrema-dreaptă din Germania promovează ieşirea din UE

Extrema-dreaptă din Germania promovează ieşirea din UE

Extrema-dreaptă din Germania, care s-au reunit vineri în congres, ar putea sparge un nou tabu făcînd campanie pentru o ieşire din UE, relatează AFP.


Proiectul de program electoral de 58 de pagini al formaţiunii Alternativa pentru Germania (AfD) acuză UE că „a devenit o structură nedemocratică şi concepută de birocraţi puţin transparenţi şi fără control”.


AfD cere de asemenea reforme profunde pînă în 2024, adică pînă la finalul viitoarei legislaturi europene, şi atrage atenţia că în caz contrar „sînt necesare o retragere a Germaniei sau o disoluţie ordonată a Uniunii Europene”.


După modelul Brexitului, scenariul este numit ‘Dexit’ în Germania, cu ‘De-‘ de la ‘Deutschland’.


Proiectul va fi supus pînă luni votului celor 400 de delegaţi reuniţi la Riesa, în landul Saxonia, unul dintre bastioanele electorale ale AfD.


AfD vrea „o Uniune Europeană mai bună”, a spus preşedintele formaţiunii, Jörg Meuthen, în deschiderea congresului, al cărui obiectiv este de a pune la punct strategia în vederea alegerilor europene de la 26 mai.


După ce a obţinut succes după succes în ultimii trei ani în diverse alegeri pentru poziţionarea sa anti-migranţi, pînă în punctul în care în 2017 a devenit principalul partid de opoziţie în Camera Deputaţilor în faţa conservatorilor cancelarului Angela Merkel şi a social-democraţilor, AfD revine astfel oarecum la programul de la crearea sa.


Citește și : Merkel: Acordul încheiat între UE şi Turcia pentru stoparea migraţiei ‘nu funcţionează corespunzător’


Apărută în 2013, mişcarea s-a făcut cunoscută iniţial în special prin respingerea monedei euro în Germania.


Totuşi, în privinţa ieşirii din UE, membrii săi ezită încă să meargă prea departe, în faţa unei opinii publice germane proeuropene.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load