COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 610 688   INFECTAȚI 259 549(+71)   TRATAȚI 252 104     DECESE 6255(+0)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2830
Puterea stiri: 6442
Coronavirus stiri: 7315

Experții au recunoscut existența efectelor secundare la vaccinul AstraZeneca

10 iun. 07:25   În lume
2747 0

Oamenii de știință britanici au analizat datele privind starea de sănătate a două milioane și jumătate de scoțieni care au primit prima doză de vaccinuri împotriva coronavirusului AstraZeneca sau Pfizer/Biontech și au recunoscut existența efectelor secundare la primul preparat. Rezultatele studiului sînt publicate în revista Nature Medicine.

Unii pacienți cărora li s-a administrat vaccinul AstraZeneca au prezentat tulburări ușoare de coagulare și hemoragii asociate cu acestea. Mai rar, a existat o reacție inversă – nivel crescut de formare a trombelor. În același timp, nu sau fost detectate astfel de efecte adverse la preparatul Pfizer.

Experții au descoperit că frecvența efectelor secundare care sînt asociate cu tulburări de coagulare a sîngelui la cei vaccinați cu vaccinul AstraZeneca este de 1,13 cazuri la 100 mii de persoane. Cel mai mare risc a fost observat la persoanele în vîrstă sau la cele cu boli cronice.

În același timp, oamenii de știință conduși de Aziz Sheikh de la Universitatea din Edinburgh au descoperit că ambele vaccinuri sînt în general bine tolerate.

Potrivit autorilor, riscurile asociate cu AstraZeneca sînt foarte mici și comparabile cu cele ale altor vaccinuri - împotriva hepatitei B, rujeolei, oreionului și rubeolei, precum și a gripei.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽