Europol extinde cooperarea internațională împotriva terorismului

Europol extinde cooperarea internațională împotriva terorismului

Agenţia europeană de poliţie Europol a semnat miercuri un acord cu reţeaua forţelor speciale de poliţie ATLAS pentru a asigura o cooperare internaţională în caz de "luări de ostatici, răpiri sau terorism" în Europa, relatează AFP.

Semnarea acordului a avut loc în marja unei serii de exerciţii antiterorism la scară extinsă în mai multe regiuni europene. Aceste exerciţii includ diferite scenarii, printre care deturnarea unui avion la Madrid şi o luare de ostatici în masă la metroul din Varşovia.  

Înfiinţată după atacurile de la 11 septembrie din SUA, reţeaua ATLAS reuneşte unităţi speciale de intervenţie din cele 28 de state membre UE, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia.  

otrivit lui Catherine De Bolle, directoarea executivă a Europol, acordul va aduce o "valoare adăugată la pregătirea forţelor de ordine" şi va permite sporirea "securităţii tuturor cetăţenilor europeni". 

"Remarcăm o creştere în amploare a fenomenului crimei organizate în Europa şi vedem şi ameninţarea terorismului. Trebuie deci să avem în orice moment un răspuns eficient al forţelor de ordine", a mai spus Catherine De Bolle.  

O demonstraţie în direct a unui asalt tactic a fost realizată la puţin timp după semnarea acordului la sediul Europol, de la Haga. Forţele speciale ale poliţiei au prins doi "suspecţi" folosindu-se de grenade asurzitoare. 

"După exerciţii putem face o evaluare şi să stabilim ce putem ameliora data viitoare pentru a fi şi mai bine pregătiţi pentru a răspunde tuturor acestor ameninţări", a mai spus Catherine De Bolle. Acordul prevede în special instalarea unui birou de susţinere permanentă pentru reţeaua ATLAS în sediile Europol.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load