X 
Arşiţa stiri: 182
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Europa Centrală se pregăteşte pentru a primi refugiaţi din Ucraina

25 feb. 2022,, 19:00   Externe
2578 0

Ţări din Europa Centrală se pregăteau pentru a primi refugiaţi din Ucraina, Polonia anunţînd înfiinţarea unor puncte de primire la frontieră, iar Ungaria plănuind să trimită trupe pentru a crea un coridor dedicat, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi România, foste componente ale Pactului de la Varşovia şi acum membre ale NATO, au toate graniţe terestre cu Ucraina.

Atacul declanşat joi dimineaţă de Rusia a alimentat temeri privind un val uriaş de refugiaţi din Ucraina, o ţară cu 44 milioane de locuitori.

'În următoarele ore vor fi create puncte de primire pentru refugiaţi din Ucraina', a declarat ministrul adjunct de interne al Poloniei, Pawel Szefernaker, citat de agenţia PAP.

Opt astfel de puncte vor fi înfiinţate într-o primă etapă în apropierea graniţei cu Ucraina, pentru a le oferi alimente, asistenţă medicală şi informaţii eventualilor refugiaţi, a precizat el.

Un purtător de cuvînt al guvernului polonez a spus că misiunile diplomatice ale ţării sale în Ucraina vor rămîne deschise 'cît de mult posibil', dar Ministerul de Externe le-a cerut tuturor polonezilor să părăsească această ţară.

Şi Ungaria a declarat că ambasada sa la Kiev va rămîne deschisă. În schimb, Cehia a închis ambasada, dar menţine deschis consulatul de la Lvov, în vestul Ucrainei.

Ungaria a declarat că va trimite un număr nespecificat de militari în zona de frontieră cu Ucraina, în scop de securitate şi umanitar, însă joi dimineaţa nu erau vizibile desfăşurări de trupe.

Ungaria trebuie să se pregătească să primească zeci de mii de refugiaţi dacă va fi necesar, dar şi pentru posibilitatea ca soldaţi implicaţi în lupte să 'treacă peste' frontieră, aşa cum s-a întîmplat în timpul războiului din Iugoslavia în anii 1999, a declarat miercuri seară ministrul apărării Tibor Benko.

Căile ferate slovace au suspendat serviciile spre Ucraina, iar compania aviatică low-cost Wizz a oprit toate cursele spre şi dinspre Ucraina.

Joi dimineaţa, la frontierele vestice ale Ucrainei era relativă linişte, dar autorităţile şi martori oculari au spus că traficul s-a intensificat uşor.

'Vedem o creştere moderată a traficului la punctele de frontieră cu Ucraina, presupunem că se va intensifica pe parcursul zilei', a spus un oficial din Ministerul de Interne slovac.

'Slovacia este pregătită să ajute, am putea să permitem accesul unor persoane care nu au la ele toate documentele necesare', a adăugat el.

La rîndul său, ambasadorul ucrainean la Praga, Perebyjnis Jevhen, a afirmat într-o conferinţă de presă că nu poate 'exclude unele valuri de persoane'. 'Dar mai degrabă vor fi spre părţile vestice ale Ucrainei decît în afara ţării', a apreciat el.

În jur de 260.000 de ucraineni trăiesc în Cehia, iar zeci de mii muncesc în Ungaria, care are o numeroasă minoritate de circa 140.000 de persoane exact dincolo de frontiera comună.

În Bulgaria, preşedintele Rumen Radev a declarat că autorităţile sînt pregătite să-i evacueze pe cale terestră pe cei peste 4.000 de etnici bulgari din Ucraina şi sînt gata să găzduiască şi alţi refugiaţi ucraineni.

Prim-ministrul Kiril Petkov a precizat că Bulgaria va pregăti în acest scop hoteluri şi alte baze turistice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав