X 
Arşiţa stiri: 188
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1457

Europa, acoperită de un nor de praf din Sahara

12 iul. 2023,, 07:31   Externe
3893 0

Calitatea aerului în sudul Europei, în special în Spania, este afectată la începutul săptămînii de un transport major de praf din Sahara care a început în weekend, a anunţat marţi observatorul european Copernicus.

"Acest praf are un impact asupra calităţii aerului în cea mai mare parte a vestului Mediteranei şi în special în Spania, unde sînt prognozate niveluri ridicate de PM10 (particule cu diametrul mai mic de 10 micrometri) în cea mai mare parte a ţării, cu un vîrf în regiune pe 11 iulie", potrivit buletinului Serviciului Copernicus de monitorizare a atmosferei (CAMS), transmite noi.md cu referire la digi24.ro.

"Anumite părţi din Italia şi din sudul Franţei sînt de asemenea vizate de această prognoză", a adăugat acesta.

"În regiunile cele mai afectate, PM10 vor depăşi pragul mediu de expunere pe 24 de ore de 50 ľg/m3 stabilit pentru Uniunea Europeană pentru acest tip de poluant", a precizat Copernicus.

"Transportul de praf deasupra Spaniei coincide cu un val de căldură care afectează ţara, ambele fenomene fiind alimentate de aerul cald provenind din Sahara", explică observatorul.


Pe lîngă colorarea cerului în portocaliu sau roşu, acest praf provenit din furtunile de nisip din Africa de Nord poate afecta sănătatea oamenilor, agravînd problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie, reducînd randamentul panourilor solare, aminteşte Copernicus.

Cu toate acestea, aceste pîcle de nisip sînt mai puţin toxice decît particulele ultrafine produse de traficul rutier, de încălzirea cu lemne, cărbuni sau de incendii.

Furtunile de nisip şi de praf afectează în principal persoanele care locuiesc în regiunile aride sau semiaride din Africa de Nord, din Peninsula Arabică, Asia Centrală şi China, reprezentînd "o ameninţare gravă pentru sănătate", potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM).

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав