Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1091

Europa a început să cumpere mai mult petrol rusesc în ciuda interdicției

11 aug. 18:00   Război în Ucraina
1517 0

În iunie, țările UE au început să cumpere mai mult petrol rusesc, în ciuda interzicerii directe a livrărilor prescrisă în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru operațiunea militară specială în Ucraina, scrie RBC cu referire la datele Eurostat.

Potrivit datelor preliminare ale publicației, în iunie țările UE au importat aproximativ 7,3 milioane de tone de țiței din Rusia, ceea ce este cu 0,4% mai mult decît în mai. Livrările de produse petroliere au crescut cu 9,7 la sută și s-au ridicat la 2,65 milioane de tone.

Liderii în ceea ce privește achizițiile în valoare în iunie au fost Germania (2,2 miliarde euro), Italia (1,7 miliarde), Polonia (1,2 miliarde), Olanda (672 milioane), Bulgaria (627 milioane) și Franța (514 milioane euro).

În același timp, comparativ cu nivelul din ianuarie, achizițiile de petrol și produse petroliere din Rusia de către țările europene au scăzut. În iunie, volumul de combustibil importat a fost cu șapte procente mai mic decît în iunie anul trecut.

Datorită prețurilor ridicate ale petrolului pentru cea mai mare parte a anului 2022, companiile rusești au reușit să cîștige 7,23 miliarde de euro din exportul de petrol și produse petroliere, față de 6,01 miliarde în mai, 6,72 miliarde în aprilie și 4,89 miliarde în iunie anul trecut.


La începutul lunii iunie, țările UE au impus o interdicție privind achiziționarea de petrol și produse petroliere rusești pe mare. Acesta va intra în vigoare în februarie anul viitor. În același timp, embargoul nu se aplică livrărilor prin conducta Druzhba, pentru care s-a făcut o excepție.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав