Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Estonia a oprit tranzitul produselor petroliere din Belarus

4 feb. 20:30   Război în Ucraina
1449

Guvernul de la Tallinn a decis joi să suspende tranzitul produselor petroliere din Belarus prin Estonia.

Prin această decizie, guvernul estonian şi-a extins sancţiunile naţionale impuse Belarusului, independent de Uniunea Europeană, conform Agerpres.

Interdicţia vizează uleiurile minerale speciale care nu sînt acoperite de regimul de sancţiuni al UE şi al căror tranzit prin Estonia este în continuare posibil, transmite Noi.md cu referire la dig24.ro.

O investigaţie comună a mai multor mass-media regionale a arătat că transporturile anumitor produse petroliere prin Estonia au crescut la un nivel record în 2021. Volumul comerţului aproape s-a triplat, ajungînd la o valoare de peste jumătate de miliard de dolari.

„Nu putem permite nicio lacună sau inconsecvenţă, mai ales în actuala situaţie de securitate. Eficacitatea sancţiunilor asupra regimului Lukaşenko, precum şi propria noastră credibilitate şi influenţă pe plan internaţional depind de aceasta”, a declarat prim-ministrul Kaja Kallas.


Potrivit ministrului de externe Eva-Maria Liimets, Estonia îşi va coordona activităţile cu Letonia, Lituania şi UE.

„Trebuie să ne asigurăm, de asemenea, la nivelul statelor baltice şi al Uniunii Europene, că sancţiunile existente sînt adecvate în orice moment şi funcţionează cît mai ţintit posibil”, a spus ea.

Ca urmare a represiunii continue a mişcării pentru democraţie din Belarus, UE a adoptat deja mai multe pachete de sancţiuni care îl vizează pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi pe apropiaţii săi.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав