COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 404 766   INFECTAȚI 256 187(+45)   TRATAȚI 249 250     DECESE 6175(+2)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1208
Preşedintele stiri: 2783

Erupția unui vulcan din Caraibe a fost atît de puternică, încît se vede din spațiu

14 apr. 00:30   În lume
1785 0

Erupția unui vulcan din Caraibe a declanșat evacuarea în masă a populației și a trimis în atmosferă nori de cenușă vizibili din spațiu.

Vulcanul care nu a avut nicio activitate în ultimele decenii a început să dea primele semne în decembrie, apoi a fost clar că erupția este iminentă.

Premierul insulei a cerut evacuarea a 16.000 de locuitori din zonele roșii. Oamenii au fost urcați pe vase de croazieră și duși în zone mai sigure. Între timp continuă exploziile, un strat gros de cenușă s-a așternut peste tot în jur și un miros de sulf a umplut aerul. Cea mai mare parte a țării insulare a rămas fără curent electric.

"Totul arată ca o zonă de război", spun autoritățile. Norul de cenușă riscă să provoace probleme pe o rază mult mai mare. S-a deplasat circa 180 de kilometri și se apropie de insula vecină Barbados, unde oamenii au fost îndemnați să stea în casă.

Geologul Adrian Stănică a explicat la Digi24 că pe termen scurt, există riscul ca erupția să crească în intensitate și să afecteze viețile celor care trăiesc acolo.

"Gîndiți-vă ce s-a întîmplat la Pompei acum 2000 de ani. Deja trăim alte timpuri, oamenii vor fi scoși de pe insulă rapid, dar, în caz extrem, există riscul de pierderi de vieți omenești.


Orice comunitate umană căreia îi sînt distruse clădirile, infrastructura, este afectată economic, asta pe termen mediu.

Cu siguranță norul produs de erupția vulcanică va ajunge și în alte zone de pe glob, depinde cît de mult va dura și de cît de intensă va fi. Marile erupții vulcanice studiate au dus în atmosferă suficientă cenușă care să fie plimbată în jurul pămîntului și mai bine de 3 - 4 ani. Fiecare vulcan are o amprentă proprie, asemănătoare amprentelor digitale. Încărcătura geochimică poate fi studiată dacă fragmente de cenușă de la acel vulcan sînt găsite în alte părți de lume", a spus geologul.

O primă erupţie explozivă a vulcanului La Soufriere s-a produs vineri dimineaţă, aruncînd în atmosferă coloane de fum pînă la 8 kilometri înălţime. Aceasta a fost urmată de o a doua erupţie, de mai mică intensitate, după cum au raportat serviciile pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă care au declanşat alerta pe această insulă cu circa 100.000 de locuitori.

Vulcanul La Soufriere nu a mai erupt din 1979. Cea mai importantă şi totodată cea mai devastatoare erupţie a avut loc în 1902 şi a provocat peste o mie de victime.
Ameninţarea unei erupţii vulcanice iminente a vulcanului La Soufriere a determinat, încă de joi, emiterea unui ordin de evacuare de urgenţă pentru mii de rezidenţi.

Aproximativ 16.000 dintre aceştia trăiesc în cele mai expuse zone "roşii". Insula se află sub alertă roşie încă de joi.

Cel puţin patru nave de croazieră Royal Caribbean şi Carnival au fost deviate în zonă pentru a ridica strămutaţi.

În Martinica, o insulă situată lîngă Saint Vincent din Antile, "seismicitatea de origine vulcanică a crescut în ultima săptămînă" în zona Muntelui Pelée, a anunţat la 26 martie Observatorul vulcanologic şi seismologic din Martinica.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?