Criza energetică stiri: 1711
Cutremure stiri: 386
Eurovision stiri: 420

Erdogan i-a cerut lui Putin să „curețe” nordul Siriei de kurzi

12 dec. 2022,, 07:35   Război în Ucraina
1893 0

Erdogan a discutat la telefon, duminică, cu Putin și i-a transmis dictatorului rus dorința sa ca armata rusă să „curețe” nordul Siriei de forțele militanților kurzi, scrie digi24.ro

„Este important şi prioritar ca zona de-a lungul frontierei să fie curăţată de terorişti, pe o suprafaţă de cel puţin 30 de km în adâncime, în conformitate cu memorandumul de la Soci din 2019”, a afirmat Erdogan, făcând referire la luptătorii kurzi ai Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) din nordul Siriei, conform unui comunicat al preşedinţiei turce.

Conform Kremlinului, cei doi lideri au discutat despre „problematica” rezolvării conflictului din Siria pe baza „respectării condiţiilor” acordului ruso-turc din 2019.

„Organele de apărare şi de politică externă ale celor două ţări vor continua în acest sens contactele strânse”, a precizat, într-un comunicat, Kremlinul.

Şeful statului turc ameninţa de la începutul lunii noiembrie cu lansarea unei operaţiuni militare terestre în nordul Siriei pentru a-i respinge pe combatanţii YPG pe care Turcia îi acuză că se află în spatele atentatului care a făcut şase morţi la Istanbul la 13 noiembrie. Forţele kurde au negat orice implicare.


În 2019, un acord între Turcia şi Rusia a pus capăt unei alte ofensive turce, promiţând crearea unei „zone de securitate” de 30 de km pentru a proteja Turcia de atacuri care ar putea veni de pe teritoriul Siriei. Un acord în termeni similari a fost încheiat, separat, între Turcia şi Statele Unite în 2019.

Turcia reproşează Rusiei, precum şi SUA, că nu respectă aceste acorduri şi că nu au îndepărtat YPG de granița turcă. Turcia a lansat, pe 20 noiembrie, o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei asupra unor poziţii ale combatanţilor kurzi, pe care îi califică drept „terorişti”.

Câteva sute de soldaţi ai coaliţiei internaţionale sunt desfăşuraţi în această regiune aflată sub controlul Forţelor Democrate Siriene (FDS, dominate de kurzi), vârful de lance al luptei împotriva grupării jihadiste Stat Islamic alungată din fiefurile sale din Siria în 2019. Rusia şi SUA şi-au exprimat opoziţia faţă de o nouă incursiune terestră a Turciei în nordul Siriei.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий