COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 539 104   INFECTAȚI 258 581(+97)   TRATAȚI 251 347     DECESE 6242(+2)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2819
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7297

Erdogan către papa Francisc: Trebuie să se pună capăt masacrării palestinienilor de către Israel

18 mai. 00:30   În lume
854 0

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a lansat luni un apel la instituirea de sancţiuni internaţionale împotriva Israelului pentru a-l constrînge să înceteze ceea ce el a numit drept masacrarea palestinienilor, într-o discuţie telefonică cu papa Francisc, potrivit preşedinţiei turce, citate de France Presse.

'Dacă comunitatea internaţională nu va pedepsi Israelul, care comite o crimă împotriva umanităţii, cu sancţiuni, palestinienii vor continua să fie masacraţi', a afirmat Erdogan în convorbirea cu Suveranul Pontif, potrivit unei stenograme a discuţiei telefonice publicate de preşedinţia turcă.

Erdogan - un înfocat apărător al cauzei palestiniene - şi-a înmulţit în ultimele zile convorbirile cu lideri şi demnitari străini într-o tentativă de a pune capăt amplei ofensive israeliene împotriva Fîşiei Gaza.

Ostilităţile din Gaza s-au declanşat la 10 mai odată cu ploaia de rachete lansată de mişcarea palestiniană Hamas asupra Israelului în semn de 'solidaritate' cu sute de manifestanţi palestinieni răniţi în urma unor confruntări cu poliţia israeliană în Ierusalimul de Est ocupat. La originea manifestaţiilor, ameninţarea cu expulzarea forţată a familiilor palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni, scrie AFP.

Din data de 10 mai şi pînă în prezent, 197 de palestinieni au fost ucişi, printre care 58 de copii, iar peste 1.200 au fost răniţi, conform unui bilanţ palestinian, citat de AFP. De partea israeliană, 10 persoane au fost ucise, printre care un copil, şi 294 rănite după tirurile de rachete lansate din Gaza.

Erdogan i-a spus papei că 'ocupantul israelian, care blochează accesul la moscheea Al-Aqsa şi la biserica Sfîntului Mormînt (în Ierusalimul de Est), restrînge libertatea religioasă şi ucide civili nevinovaţi pe pămînturile palestiniene', conform aceleiaşi surse.

'Această barbarie ameninţă de asemenea securitatea regională', a adăugat preşedintele turc, reiterîndu-şi apelul către comunitatea internaţională 'să dea Israelului o lecţie de descurajare pe care o merită şi să ia măsuri concrete în acest sens'.

Papa Francisc a avertizat duminică împotriva 'spiralei morţii şi distrugerii' în confruntările din Orientul Mijlociu, calificînd drept 'teribilă şi inacceptabilă' pierderea de vieţi nevinovate în acest conflict.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽