Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Erdogan anunță „dezgheț serios” între Turcia și SUA

15 feb. 17:30   Externe
1917 0

Statele Unite sînt pozitive cu privire la implementarea contractului de vînzare a avioanelor de luptă F-16 către Ankara.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut această declarație în fața reporterilor aflați la bordul avionului la întoarcerea din Egipt, răspunzînd la o întrebare despre soarta acordurilor privind aceste avioane.

„Putem vorbi despre o serie de schimbări pozitive după demersurile întreprinse între Turcia și Statele Unite. Starea de spirit în Congres este acum pozitivă. Există și voci pozitive în Senat. În acest moment nu există o tendință negativă, dimpotrivă, există o tendință pozitivă. Miniștrii relevanți care negociază pe această temă vorbesc și ei despre asta”, notează Agenția Anadolu, citîndu-l pe Erdogan.

Potrivit acestuia, partea americană informează miniștrii turci. „Ei spun că fac tot posibilul. Ne-au informat despre scrisoarea președintelui american Joe Biden, despre documentul semnat [de congresmeni] care aprobă acordul”, a spus Erdogan.

Liderul turc a remarcat că, în general, s-a produs o încălzire serioasă între Ankara și Washington, mai ales după ce Turcia a aprobat protocolul privind aderarea Suediei la NATO.


Procesul de finalizare a acordului privind F-16 a început după ce, la sfîrșitul săptămînii trecute, Congresul SUA nu a ridicat nicio obiecție cu privire la vînzarea avioanelor de luptă și a kiturilor de modernizare către Turcia. Sînt așteptate acum contacte între ministerul turc al Apărării și producătorul de avioane de luptă Lockheed Martin.

1
0
0
4
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?