X 

Erdogan a declarat despre dorința lui Putin de a pune capăt conflictului din Ucraina

20 sep. 2022,, 09:45   Război în Ucraina
2631 0

Președintele rus Vladimir Putin dorește să pună capăt conflictului din Ucraina cît mai curînd posibil, Kievul ar trebui să ajungă la o înțelegere cu Moscova pentru ca ostilitățile să înceteze. Acest lucru a fost declarat de președintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un interviu acordat postului de televiziunePBS.

Erdogan a spus că a purtat discuții desfășurate cu Putin în Uzbekistan, în cadrul summitului SCO, în timpul căruia i-a înțeles aspirațiile. El a subliniat că părțile au ajuns la înțelegeri privind schimbul de prizonieri, se lucrează la problema aducerii produselor agricole pe piețe. „Acestea sînt, desigur, evoluții bune, dar Ucraina ar trebui să fie în aceeași înțelegere cu Rusia”, a subliniat președintele turc (citat de YeniSafak).

Erdogan a remarcat că dorința Turciei în această situație este „de a pune capăt acestei bătălii printr-o pace”. „Întotdeauna am cerut și recomandat acest lucru. Acesta este un conflict care s-a încheiat cu victime umane. Oamenii mor și pînă la urmă nimeni nu va cîștiga”, a subliniat el.

Jurnalistul i-a amintit lui Erdogan de cuvintele sale recente despre dorința republicii de a deveni membru al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) și i-a cerut să clarifice dacă Turcia dorește să facă parte din Vest sau Est. Președintele a răspuns, spunînd că Turcia nu face parte din Vest sau Est, ci este o „parte a lumii”. În plus, a continuat el, Uniunea Europeană „amînă” intrarea Turciei în calitate de membru de 52 de ani, neexistînd un alt stat european într-o situație similară. Ankara are dreptul să aleagă căruia să se alăture, a subliniat el.

„Și cînd purtăm aceste negocieri, nu avem de gînd să raportăm Uniunii Europene”, a subliniat Erdogan.


El a menționat că Turcia a stabilit un dialog cu toate țările lumii, au avut loc întîlniri cu Putin, președintele chinez Xi Jinping, premierul indian Narendra Modi, „pentru că toți facem parte din această lume”.

De menționat că Turcia este membră a NATO și membru candidat al Uniunii Europene, ca și Moldova, dar din anul 1987.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?