Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Erdogan a cerut o soluționare pașnică și cît mai urgentă a conflictului din Ucraina

5 ian. 2023,, 16:15   Externe
4156 0

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan, în timpul unei conversații telefonice cu președintele rus Vladimir Putin, a cerut o încetare a focului unilaterală cît mai grabnică în Ucraina și o soluționare pașnică a crizei, transmite agenția Anadolu.

„El [Erdogan] a subliniat că apelurile la pace și dialog trebuie susținute de o încetare unilaterală a ostilităților și de o soluționare echitabilă a diferendelor”, se arată în declarație.

Erdogan a reamintit, de asemenea, că negocierile au dat un rezultat pozitiv privind crearea unui coridor pentru cereale, schimbul de prizonieri și securitatea centralei nucleare de la Zaporojie.

În cadrul conversației, președinții, pe lîngă situația din Ucraina, au discutat și despre relațiile bilaterale și Siria. Astfel, Erdogan a anunțat necesitatea ca conducerea țării să ia măsuri politice pentru normalizarea relațiilor. El a cerut, de asemenea, luarea unor măsuri concrete pentru a curăța nordul Siriei de YPG/PKK kurd și Partidul Uniunii Democrate (PYD).

Anterior, în cadrul unui discurs adresat liderilor țărilor G7, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a numit trei pași care vor duce la pace pe teritoriul Ucrainei. El a cerut ca Kievul să fie dotat cu arme moderne, ca țara să fie asistată în restabilirea stabilității financiare, energetice și sociale în 2023 și ca „formula păcii”, pe care a numit-o mai devreme, să fie îndeplinită.


„Lumea cunoaște poziția noastră. Acesta este respectul pentru Carta ONU, respectul pentru integritatea noastră teritorială, respectul pentru poporul nostru și responsabilitatea corespunzătoare pentru teroare – aceasta este pedeapsa pentru toți cei vinovați și despăgubirea completă de către Rusia pentru prejudiciul cauzat nouă”, a spus Vladimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a prezentat „formula pentru pace” în timpul unui discurs online la summitul G20 din noiembrie. Este alcătuit din zece condiții, a căror îndeplinire va asigura restabilirea păcii în țară. Printre acestea se numără încetarea ostilităților, asigurarea securității nucleare, energetice și alimentare a Ucrainei.

Noile apeluri ale președintelui Ucrainei au fost restabilirea „securității radiațiilor” la centrala nucleară Zaporojie, introducerea unui plafon de preț pentru resursele energetice rusești și extinderea acordului de cereale.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, comentînd „formula de pace” propusă de președintele ucrainean Vladimir Zelenski pentru a rezolva conflictul din țară, a calificat formula lui Zelenski iluzorie și a exclus un dialog între cele două țări în astfel de condiții. Potrivit acestuia, Ucraina nu este pregătită pentru comunicare.

„Propunînd tot felul de idei și „formule de pace”, Zelenski își alimentează iluzia de a realiza, cu ajutorul Occidentului, retragerea trupelor noastre de pe teritoriul rusesc Donbass, Crimeea, Zaporojie și regiunea Herson, plata de reparații din partea Rusiei, „autodenunțul la tribunalele internaționale” etc. Bineînțeles că nu vom vorbi cu nimeni în astfel de condiții”, a spus Serghei Lavrov.

Anterior, Kremlinul a comentat și inițiativa prezentată de liderul ucrainean. Reprezentantul oficial al administrației prezidențiale a Rusiei, Dmitri Peskov, a spus că inițiativele lui Zelenski vizează nu pacea, ci continuarea ostilităților. În opinia sa, Kievul trebuie să recunoască realitățile existente.

Lavrov a spus că Moscova nu a refuzat o soluționare diplomatică a conflictului. El a amintit că imediat după începerea operațiunii speciale, Zelenski a invitat Rusia să se așeze la masa negocierilor. Moscova a acceptat invitația sa și a avut mai multe întîlniri cu reprezentanții ucraineni.

Ministrul a remarcat că rundele de negocieri au arătat posibilitatea de a găsi „acorduri reciproc acceptabile”. Cu toate acestea, în timpul dialogului, a fost dezvăluită „lipsa completă de independență a lui Zelenski în luarea deciziilor importante”. „Deja în aprilie, la ordinul anglo-saxonilor, care erau interesați de continuarea ostilităților, a oprit rapid negocierile și și-a înăsprit brusc poziția”, a subliniat Lavrov.

0
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?