X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Egiptul a cumpărat grîu rusesc printr-un acord privat

4 sep. 2023,, 22:00   Externe
2449 0

Egiptul, unul dintre cei mai mari importatori mondiali de grîu, a început anul trecut să se orienteze spre achiziţiile directe, faţă de licitaţiile tradiţionale organizate anterior, în contextul în care războiul din Ucraina i-a perturbat achiziţiile.

Traderii au dezvăluit că Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt a cumpărat vineri o cantitate de 480.000 de tone de grîu rusesc de la firma Solaris, la un preţ de aproximativ 270 de dolari/tona C&F (preţ şi navlu).

Potrivit traderilor, este posibil ca acest preţ să fie mai mic decît plafonul neoficial stabilit de Guvernul rusesc pentru a controla preţul grîului pe piaţa internă. Traderii spun că plafonul de preţ nu este obligatoriu, dar furnizorii respectă instrucţiunile venite de la Ministerul Agriculturii de la Moscova, scrie Agerpres. La licitaţia organizată de GASC săptămîna trecută, toţi furnizorii ruşi au depus oferte la plafonul de preţ de 270 de dolari dolari/tonă FOB (Free-On-Board), iar preţurile de tip C&F (preţ şi navlu) au variat între 286,25 şi 291 de dolari/tonă. Traderii susţin că asta a afectat competitivitatea grîului rusesc, astfel că GASC a cumpărat în schimb grîu mai ieftin din România şi Franţa, anunță digi24.ro

Potrivit traderilor, la licitaţia de săptămîna trecută Autoritatea egipteană a cumpărat o cantitate de 120.000 de tone de grîu din România şi 120.000 de tone de grîu din Franţa. Egiptul suferă în prezent de pe urma unei crize valutare după ce războiul din Ucraina a provocat o undă de şoc economiei egiptene, în condiţiile în care peste 70 de milioane dintre cei 103 de milioane de egipteni depind de programul guvernamental de subvenţionare a pîinii.

Anul trecut, Ministerul Aprovizionării din Egipt a început să cumpere grîu direct de la furnizori pentru a putea negocia preţuri mai bune în perioade de incertitudine.

8
0
1
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?