X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1132

Egiptul a anulat contractul de furnizare de grîu ucrainean

28 iul. 12:30   Război în Ucraina
2088 0

Egiptul a anulat contractele de furnizare a 240 de mii de tone de grîu din Ucraina, achiziționate în decembrie 2021. Acest lucru este raportat de Reuters.

Potrivit agenției, în decembrie anul trecut, conducerea Egiptului a cumpărat cereale de la Kiev la un preț de 346 pînă la 360 de dolari pe tonă. În aprilie 2022, Egiptul a început să plătească aproximativ 494,3 USD pe tonă. Cu toate acestea, din cauza situației din Ucraina, încărcătura rezervată nu a fost livrată.

Se observă că în acest context, Direcția Generală Egipteană de Aprovizionare cu Mărfuri (GASC) „a eliberat de obligațiile contractuale” companiile furnizori Nibulon și Inerco.

Totodată, se precizează că un alt lot de grîu se află în portul ucrainean Cernomorsk. Este planificat ca încărcătura să fie trimisă, totuși, în Egipt după primirea permisiunii de la autoritățile portuare.

După cum s-a anunțat anterior, reprezentanții Rusiei, Ucrainei, Turciei și ONU au semnat pe 22 iulie la Istanbul un acord privind exportul de cereale ucrainene peste Marea Neagră prin porturile Yuzhny, Cernomorsk și Odesa. La ceremonie au participat secretarul general al ONU António Guterres, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, ministrul rus al apărării Serghei Șoigu și ministrul ucrainean al infrastructurii Alexander Kubrakov.


Acordul a ridicat restricțiile privind furnizarea de produse agricole rusești pe piața mondială și a determinat algoritmul pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar, a explicat că navele cu cereale vor fi inspectate în porturile ucrainene, iar la inspecție vor fi prezenți reprezentanți ai Turciei și ai ONU.

Pe 27 iulie, Centrul Comun de Coordonare și-a început activitatea. A fost creat pe teritoriul Universității Naționale de Apărare a Turciei și este condus de reprezentanți ai Rusiei, Turciei, Ucrainei, precum și de angajați ai Națiunilor Unite (ONU). În același timp, armata Rusiei și Ucrainei se va întîlni doar la nevoie și va lucra în diferite birouri.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав