Criza energetică stiri: 1774
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

Editorul-şef al unui site din Belarus a fost reţinut

31 mai. 2021,, 07:25   Război în Ucraina
2296 2

Editorul-şef unui site popular de ştiri din Belarus a fost reţinut duminică, iar reşedinţa sa a fost percheziţionată. Aliaksei Shota se face vinovat de colaborare cu cel mai popular portal de internet din ţară, pe care autorităţile l-au închis luna aceasta după arestarea a 15 angajaţi.

Asta s-a întîmplat în mijlocul unei represiuni împotriva jurnaliştilor independenţi şi a opozanţilor preşedintelui autoritar Alexander Lukashenko.

Aliaksei Shota este editor-şef al unui popular site de ştiri pe internet, într-unul dintre cele mai mari oraşe din Belarus. Poliţia a declarat că investighează editorul Hiakna, Aliaksei Shota, suspectat de extremism. Publicaţia lui se concentrează pe al cincilea oraş ca mărime din Belarus, Grodno, şi era critic cu regimul Lukashenko.

Poliţia municipală a declarat că site-ul web „a postat produse de informare care au fost recunoscute în mod corespunzător ca extremiste”, dar nu a oferit detalii. Shota ar fi acuzat de extremism, care înseamnă o pedeapsă cu închisoarea de pînă la 10 ani. Represiunea din Belarus s-a intensificat acum o săptămînă, cînd a fost arestat jurnalistul disident Roman Protasevici şi iubita lui, care se aflau la bordul unui zbor comercial care a fost deviat către aeroportul din Minsk din cauza unei presupuse ameninţări cu bombă.

Zborul a survolat Belarusul în drum spre Vilnius, Lituania, aeronava decolînd din Atena, Grecia. Măsura a stîrnit reacţii în Occident şi cereri de eliberare a lui Protasevici. Uniunea Europeană a interzis zborurile din Belarus.


Protasevici este acuzat de organizarea de revolte, o acuzaţie care are o condamnare potenţială de 15 ani. Protesevici se află în detenţie. Ultimele informaţii despre el au apărut ieri. Grupul din Belarus pentru drepturile omului, Viasna, a declarat duminică că Protasevici a primit un pachet de la sora sa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий