X 
Cazul Șor stiri: 599

Duma de Stat a Rusiei propune revocarea recunoașterii independenței Lituaniei

8 iun. 2022,, 18:30   Război în Ucraina
3873 0

Deputatul Dumei de Stat Evgheni Fedorov a înaintat camerei inferioare a parlamentului un proiect de lege privind abolirea rezoluției Consiliului de Stat al URSS „Cu privire la recunoașterea independenței Republicii Lituania”. Documentul corespunzător a fost publicat în baza de date a Dumei.

Potrivit notei explicative a proiectului de lege, rezoluția Consiliului de Stat al URSS este ilegală, deoarece a fost adoptată de un organ neconstituțional și cu încălcarea cerințelor mai multor articole din Constituție.

Fedorov a spus că legea URSS „Cu privire la procedura de soluționare a problemelor legate de secesiunea unei republici unionale de URSS” a fost încălcată, deoarece în Republica Lituania nu a avut loc un referendum privind ieșirea din componența URSS și nu a fost stabilită o perioadă de tranziție pentru a lua în considerare toate problemele controversate.

Deputatul a reamintit că Constituția Rusiei a fost completată cu articolul 67.1, care prevede că „Federația Rusă este succesorul legal al URSS pe teritoriul său”.

În 1991, Lituania s-a retras din URSS, devenind prima republică unională care și-a declarat independența.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?