X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Doliu în lumea modei. A murit designer-ul casei Chanel

19 feb. 2019,, 13:49   Externe
3768 0

Este doliu în lumea modei, conform Le figaro. A murit Karl Lagerfeld, astăzi, 19 februarie 2019, conform mirror.co.uk. Designerul Chanel avea probleme de sănătate și astăzi a fost găsit mort.

Știrea este în curs de actualizare.

Cine a fost Karl Lagerfeld?

La 14 ani, se afla într-un oras nou, încercand să-și croiască un viitor. Din cînd în cînd, mai primea vizite din partea tatălui, care avea un birou la Paris. A locuit într-un hotel o bună bucată de vreme, apoi alaturi de o prietenă de familie. Primul lucru pe care și l-a cumparat a fost o pereche de ochelari. Mama sa îi interzisese să poarte așa ceva, cînd a mărturisit că nu vede bine la tablă, și i-a spus că „toți copiii cu ochelari sînt urîți și fiul ei nu va purta niciodată așa ceva, obligîndu-l să stea în prima bancă…

Purta gulere înalte, așa cum se obișnuise din copilarie, după modelul tatălui său, a cărui ținută i s-a parut mereu extrem de chic „față de ceilalti părinți tineri nestilați ai altor copii. Voia să se facă ilustrator, caricaturist sau să se apuce de animație. Știa germana, engleza, franceza și italiana, pentru că a avut ocazia să studieze în particular înainte de a merge la școală, plus că a avut parte de o familie poliglotă.


La 17 ani, exasperat de reclamele care împanzeau Parisul, promovînd un concurs sponsorizat de International Wool Secretariat, a trimis cîteva schițe. A fost anunțat că a cîștigat marele premiu pentru designul unei haine, surclasînd aproape 200.000 de candidați din toată lumea. În acelasi timp, Yves Saint Laurent primea premiul pentru cea mai buna rochie. A renunțat la „t-ul din coada numelui și a acceptat imediat un post la Pierre Balmain. Peste trei ani, se mută la Jean Patou, unde spune că s-a plictisit vreme de doi ani, și a tot încercat să se întoarcă la școală, însă, în cele din urmă, a devenit designer șef. Despre acea perioadă petrecută în mare parte la shootinguri pe plajă, spune că a fost plină de lecții de viață. Sprijinit de familie, a reușit să-și deschidă un magazinaș în Paris. Deseori, a urmat sfaturile lui madame Zereakian, prezicătoarea turcoaica a lui Christian Dior. Aceasta-i repeta mereu că va avea mare succes în modă și parfumerie, dar are de ales între viața de familie și carieră, pentru că, sub nici o formă nu se va putea bucura de amandouă. Plictisit de moda din Paris și de bluzele croșetate și colorate ce i-au populat o vreme rafturile, a plecat la studii în Italia. A lucrat pentru Fendi, iar la începutul anilor 70, a trecut la Chloé. Colecția Deco din 1972 i-a adus faima internațională.

În 1975, a lansat Parfums Lagerfeld, care, în scurt timp, s-a dovedit o investiție de succes. Compania The Karl Lagerfeld S.A. a fost cumpărată în 1982 cu suma de 26 de milioane de dolari de un grup britanic ce apartine companiei Richemont Holding din Elvetia, condusă de Lord Douro. În 1997, drepturile pentru brandul Lagerfeld i-au fost revîndute regelui modei.

După o întalnire cu Alan Wertheimer și fratele său Giano, care patronau casa Chanel, Lagerfeld a avut aproape un an de gîndire privind o eventuală colaborare. În cele din urmă, a acceptat. A venit la Chanel în 1983, unde, după cum spun unii critici, a reușit să „chanel-izeze spiritul vestitei Coco. A fost respectat pentru că a revitalizat o casă muribundă, o instituție a modei, dînd tonul altor afaceri asemănătoare. Nici un altul n-a reusit să exploateze atît de bine moștenirea unei case de modă așa cum a făcut-o Lagerfeld, grație caruia familia Wertheimer are venituri anuale de peste 4 miliarde de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?