X 
Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Dispariția inexplicabilă a olmecilor (VIDEO)

17 mai. 2020,, 21:07   Externe
4400 0

Din punct de vedere istoric, Mexicul este cunoscut drept teritoriul unde a înflorit una dintre cele mai mari civilizații antice din lume, cea aztecă.

Și totuși, înainte de dezvoltarea Imperiului Aztec, o altă civilizație sofisticată, a olmecilor, a condus regiunea timp de un mileniu, iar apoi a dispărut inexplicabil, scrie incredibilia.ro.

Cultura olmecă este adesea numită „cultura madre”, adică „civilizația-mamă” a Americii Centrale. Așadar, cine au fost olmecii și ce au lăsat ei în urmă?

Civilizația olmecă a înflorit între anii 1400-1500 și 400 î.e.n.. Siturile în care au fost descoperite rămășițe ale culturii olmece sînt situate în principal pe coasta sudică a Golfului Mexic, în special în statele Veracruz și Tabasco.

Cele mai importante situri olmece sînt San Lorenzo, La Venta și Tres Zapotes. San Lorenzo a fost principalul centru politic, religios și comercial al olmecilor.


Deși olmecii aveau un sistem de scriere, pînă în prezent au fost descoperite doar cîteva inscripții create de acești oameni misterioși.

Unul dintre cele mai cunoscute exemple de scriere olmecă este piatra Cascajal, descoperită în 1999 într-o carieră.

Tăblița datează din anul 900 î.e.n., fiind cea mai veche scriere din Lumea Nouă. Potrivit Ancient Origins, este inscripționată pe o singură fațetă, care conține 62 de glife.

Simbolurile sînt aranjate pe mai multe rînduri și par să reprezinte insecte, plante, animale și cîteva obiecte. De asemenea, tăblița pare să fi fost ștearsă și reinscripționată de mai multe ori de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, arheologii nu au descoperit suficient de multe scrieri pentru a putea descifra limbajul olmecilor.

De aceea, majoritatea informațiilor pe care le avem despre această civilizație provin din celelalte dovezi arheologice.

Cele mai valoroase artefacte lăsate în urmă de olmeci sînt așa-numitele capete gigantice. Aceste reprezentări ale capetelor umane sînt sculptate în blocuri imense de bazalt.

Pînă acum au fost descoperite cel puțin 17 astfel de sculpturi. Capetele au înălțimea între unu și trei metri și par să reprezinte chipurile unor bărbați de vîrstă adultă, cu obraji și buze cărnoase, nasuri plate și ochi ușor încrucișați.

De altfel, aceste caracteristici fizice sînt încă frecvente în rîndul populațiilor din Veracruz și Tabasco. De aceea, unii arheologi cred că sculpturile ar putea fi reprezentări ale unor conducători olmeci.

Olmecii au produs și versiuni în miniatură ale acestor capete gigantice. Un exemplu este „mască” de piatră care poate fi admirată la British Museum.

Această mască, confecționată din serpentin, are doar 13 centimetri înălțime, trăsăturile ei sînt similare cu cele ale capetelor gigantice.

Deși aceste trăsături neobișnuite pot fi observate la urmașii olmecilor, unii savanți au speculat că sculpturile ar putea fi reprezentări ale unor indivizi africani, asiatici sau chiar mediteraneeni.

Masca are, de asemenea, patru găuri pe față, care, potrivit unor savanți, ar putea reprezenta cele patru puncte cardinale.

Din cauza lipsei de schelete aparținînd olmecilor (acestea au fost, probabil, dizolvate de solul acid al pădurii tropicale), masca ar putea fi cea mai apropiată reprezentare a acestor oameni misterioși.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?