X 

Director CIA: China examinează posibilitatea de a furniza arme Rusiei

27 feb. 14:00   Război în Ucraina
1487 0

Statele Unite au încredere că conducerea RPC ia în considerare posibilitatea de a furniza arme Rusiei și speră să împiedice Beijingul să facă acest lucru.

Această declarație a fost făcută de șeful Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), William Burns, într-un interviu acordat companiei de televiziune CBS.

„Sîntem încrezători că conducerea chineză ia în considerare posibilitatea de a furniza echipament militar”, a spus el.

„În același timp, vedem că decizia finală nu a fost luată și nu vedem dovezi că au avut loc efectiv livrări de echipamente militare”, a adăugat Burns.
Potrivit acestuia, conducerea SUA în acest sens „a considerat important să transmită clar [conducerii RPC] ce consecințe va avea acest lucru”. Prezentatorul TV l-a întrebat pe directorul CIA dacă asta înseamnă că scopul administrației americane, care a decis să-și dezvăluie public informațiile pe această temă, este să descurajeze China să ia această decizie. „Da, [se face acest lucru] pentru a-i împiedica să facă acest lucru, pentru că un astfel de gest (din PRC – nota TASS) ar fi foarte riscant și nesăbuit”, a răspuns el.

Jurnalistul l-a întrebat pe directorul CIA de ce, în opinia sa, China ar strica relațiile cu SUA și Europa trecînd această linie. "Aceasta este o întrebare bună. Și acesta este motivul pentru care sper cu adevărat că nu o vor face", a spus Burns. „Cred că și partea chineză încearcă să cîntărească consecințele <...>, precum și unde este limita, care, dacă o trec, se vor confrunta cu consecințe destul de grave”, a spus el. „Și asta am încercat să transmitem în mod clar”, a adăugat șeful Departamentului SUA.


Burns și-a exprimat opinia că „niciunul dintre liderii mondiali nu urmărește atît de atent” operațiunea militară specială rusă în Ucraina ca președintele chinez Xi Jinping. „Cred că în multe privințe a fost descurajat de ceea ce a văzut și l-a răcit puțin”, a spus directorul CIA.

„Cred că ar trebui să luăm foarte în serios ambițiile [președintelui] Xi [Jinping] de a controla în cele din urmă Taiwanul. Acest lucru, însă, în opinia noastră, nu înseamnă că un conflict militar este inevitabil”, a declarat el. „Cred că cel puțin noi credem că președintele [RPC] Xi [Jinping] și conducerea sa militară au acum îndoieli cu privire la posibilitatea de a realiza această invazie”, a argumentat Burns.

Taiwan, cea mai mare insulă chineză, este guvernată de propria sa administrație din 1949. Potrivit poziției oficiale a Beijingului, susținută de majoritatea țărilor, aceasta este una dintre provinciile RPC.

2
1
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий