COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

Din cauza unei greșeli organizatorice la campania de vaccinare în Bulgaria ar fi murit aproximativ 10 mii de oameni

29 iul. 14:15   În lume
2804 0

Greșelile făcute în Bulgaria la organizarea campaniei de vaccinare împotriva coronavirusului au dus la moartea a aproximativ 10 mii de oameni. Acest lucru a fost recunoscut de ministrul Sănătății al țării, Stoycho Katsarov, relatează TASS.

Ministrul a explicat că cetățenii cu vîrsta de peste 60 de ani și persoanele cu boli grave nu se aflau printre primii în lista de vaccinare. "Aceste vieți ar fi putut fi salvate, deoarece aproximativ 80 la sută dintre cei care au murit erau cetățeni în etate", a spus el.

Katsarov a indicat și asupra erorii la comandarea vaccinurilor împotriva COVID-19. Potrivit acestuia, guvernul a comandat mai multe vaccinuri de la compania britanico-suedeză AstraZeneca în detrimentul altor trei preparate aprobate de UE. Cu toate acestea, din cauza întîrzierii livrărilor pînă la sfîrșitul lunii februarie, în țară au fost vaccinate doar aproximativ 200 de mii de persoane din șapte milioane de locuitori.

În martie, premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat că țările UE le-au cerut să renunțe la vaccinurile rusești și chineze împotriva coronavirusului. Potrivit acestuia, țările europene au fost sfătuite să cumpere preparatele occidentale. "Noi am început să folosim vaccinuri concomitent. Ni s-a spus că țările UE ar trebui să se abțină de la vaccinurile chinezești și rusești și ar trebui să cumpărăm AstraZeneca, Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna", a spus Borisov. Cu toate acestea, în curînd a existat o problemă cu livrările.

Borisov a adăugat că UE a convenit anterior asupra unei distribuții egale a vaccinurilor pe cap de locuitor. Dar mai apoi s-a dovedit că problema livrărilor a fost decisă în Consiliul guvernatorilor UE cu companiile farmaceutice. Drept urmare, niciunul dintre producători nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale, s-a plîns el.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X