COVID-19 în MOLDOVA

Dezastrul de la Veneţia putea fi evitat

Dezastrul de la Veneţia putea fi evitat

Dezastrul de la Veneția putea fi evitat, dacă în Italia ar fi fost mai puțină corupție, iar digul mobil ar fi fost finalizat, spun italienii.

O complexă operă de inginerie a fost concepută pentru separarea orașului-lagună de Marea Adriatică și avea ca scop apărarea orașului de maree extraordinare. Chiar dacă lucrările au început în 2003, sub guvernul Berlusconi, Modulul Experimental Electromecanic (MOSE) nu a fost încă finalizat.

În bilanțul din 2018, firma constructoare a dat un nou termen de finalizare: 31 decembrie 2021. Dar cu pagubele cauzate de nivelul-record al mareei din aceste zile, s-au aprins iar polemicile asupra întîrzierilor și costurilor.


În 2014, 35 de persoane au fost arestate, printre care și primarul orașului Venezia. Acuzațiile: spălare de bani. O parte din fondurile pentru MOSE ar fi ajuns în conturi deschise în alte țări din Europa.

Cum ar trebui să funcționeze sistemul MOSE

Lucrarea a costat mai mult de 7 miliarde de euro și a fost gîndită în anii '80, pentru a apăra laguna de fluxurile care depășesc 110 centimetri. Structura este compusă din 78 de pereți mobili instalați în cele trei puncte de intrare în port: Lido, Malamocco și Chioggia.

Pereții mobili hidraulici sînt așezați pe fundul mării și ar trebui să se ridice în timpul fluxului.

După două zile de inundații-record, apa care a acoperit centrul Veneției s-a mai retras. În piața San Marco, transformată într- un lac imens în ultimele zile, au mai rămas doar cîteva bălți.

În aceste condiții, primarul actual al orașului Veneția, Luigi Brugnaro, cere ajutor Guvernului: „Veneția va continua să fie inundată. Anul trecut s-a întîmplat, acum la fel, cerem Guvernului să participe și să înțeleagă la ce nivel se află organizarea MOSE, pentru că aici riscăm să nu mai putem trăi. Vom solicita intrarea în stare de calamitate. Avem nevoie de ajutor, pentru că sînt multe pagube. Din păcate, am atins din nou un record negativ”.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load