Criza energetică stiri: 766
Preşedintele stiri: 3228
Puterea stiri: 7216
Obiectiv european stiri: 287

Descoperirea cercetătorilor egipteni despre faraonul Amenhotep I

28 dec. 2021,, 21:00   Război în Ucraina
2619

Cercetătorii egipteni au folosit o metodă foarte avansată de scanare 3D prin care au reușit să examineze corpul mumificat al faraonului Amenhotep I fără a fi nevoie să desfacă bandajele în care a fost înfășurat. Imaginile de calculator au oferit noi detalii despre înfățișarea faraonului și opulența bijuteriilor cu care a fost îngropat, potrivit The Guardian.

Descoperirile lor au dezvăluit, printre altele, noi tehnici de îmbălsămare lansate de Amenhotep I cu peste 1.500 de ani înainte de debutul erei noastre, informează AFP. În mod surprinzător pentru cineva care a trăit acum 3.500 de ani, dinții faraonului s-au păstrat într-o stare foarte bună, transmite Noi.md cu referire la digi24.ro.

Amenhotep I, fiul lui Ahmose I, fondatorul celei de-a XVIII-a dinastii egiptene (1550 î.e.n. - 1292 î.e.n.), a fost primul lider al Egiptului Antic mumificat cu braţele încrucişate, dar şi primul al cărui creier nu a fost scos din craniu în momentul mumificării sale, a precizat marţi într-un comunicat ministrul egiptean pentru Turism şi Antichităţi.

Numele faraonului înseamnă „Amun este satisfăcut”, iar numele său de tron, Djeserkare, înseamnă „Sufletul lui Ra este sfînt”. Sub bandajele cu care a fost înfășurat, faraonul poartă 30 de amulete și o cingătoare cu mărgele de aur.

Singura mumie ale cărei bandaje nu au fost desfăcute pînă acum își dezvăluie secretel

Domnia sa a fost una pașnică, ceea ce i-a permis să se concentreze asupra organizării administrative a regatului și pe construirea de noi temple religioase. Se poate ca faraonul să fi condus Egiptul împreună cu mama sa, Ahmose-Nefertari.

Mormîntul original al lui Amenhotep I nu a fost niciodată descoperit. Mumia faraonului a fost mutată de frica hoților de morminte

Mumia lui Amenhotep I, descoperită la Luxor în 1881, este singura ale cărei bandaje ce înconjoară strîns trupul defunctului nu au fost niciodată înlăturate de către arheologi, pentru a conserva astfel masca sa funerară şi ghirlandele de flori care o înconjoară asemenea unei bogate podoabe capilare.

Mormîntul original al faraonului nu a fost niciodată descoperit. Sarcofagul mumiei a fost mutat în timpul domniei celei de-a XXI-a dinastii pentru a o proteja de hoții de morminte.

Analiza realizată prin tomodensitometrie, tehnica de scanare folosită de medicii radiologi, a dezvăluit în plus că acest faraon, care a condus mai multe campanii militare pe parcursul celor 21 de ani ai săi de domnie, a murit la vîrsta de 35 de ani, cel mai probabil din cauza unei răni sau a unei boli.

Cercetările au fost conduse de Sahar Saleem, profesoară de radiologie la Universitatea din Cairo, şi de Zahi Hawass, o personalitate majoră, dar uneori controversată, din domeniul egiptologiei, scrie Agerpres.

Spre deosebire de Ramses II și Tutankhamun, mumia lui Amenhotep I păstrează încă inima și creierul faraonului

„Nu am găsit nicio rană sau urme de boală care să demonstreze cauza morții, în afară de mutilările postmortem, care se datorează hoților de morminte”, a spus Saleem. „Intenstinele i-au fost înlăturate de primii oameni care l-au mumificat, dar nu și creierul sau inima.”

Împreună, cei doi experţi au supus mumia unei tehnici de imagistică medicală 3D foarte avansată - tomografia asistată de computer. Graţie acestei tehnici, Zahi Hawass şi un specialist în mumii, germanul Albert Zink, au rezolvat în 2012 misterul unei crime vechi de 3.000 de ani, descoperind adevărul despre "conspiraţia din harem".

Cu ajutorul razelor X şi al analizelor ADN, ei au dovedit atunci că Ramses al III-lea a murit cu gîtul tăiat în urma unei conspiraţii urzite de una dintre soţiile sale, care voia să îşi instaleze fiul pe tron în locul primului moştenitor al faraonului, născut de una dintre rivalele ei.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав