COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 826 262  INFECTAȚI  313 849(+1407)   TRATAȚI 294 229     DECESE 7172 (+34)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2946
Puterea stiri: 6861

Decretul preşedintelui Volodimir Zelenski privind destituirea şefului Curţii Constituţionale este ilegal, decide Curtea Supremă a Ucrainei

14 iul. 18:00   În lume
2344 1

Curtea Supremă a Ucrainei a decis miercuri că decretul preşedintelui Volodimir Zelenski prin care acesta l-a destituit pe şeful Curţii Constituţionale, Oleksandr Tupiţki, este ilegal, informează agenţia de presă Interfax-Ukraine, citată de Reuters.

La finalul lunii martie, Zelenski i-a destituit pe Oleksandr Tupiţki şi pe un alt judecător de la Curtea Constituţională, Oleksandr Kasminin, susţinînd că acţiunile lor "ameninţă independenţa statului şi securitatea naţională".

Cei doi judecători, ale căror mandate urmau să se încheie în 2022, fuseseră numiţi de fostul preşedinte Viktor Ianukovici în 2013. Acesta a fugit în Rusia în februarie 2014, după trei luni de proteste de stradă care au dus la răsturnarea sa de la putere, scrie Agerpres.r0.

În decretul de destituire, Zelenski a invocat o decizie parlamentară care considera că mandatul lui Ianukovici din 2010-2015 a reprezentat o "acaparare ilegală a puterii".

Preşedintele îl suspendase deja pe Tupiţki din decembrie anul trecut. Judecătorul era vizat de o anchetă preliminară, fiind suspect printre altele de influenţarea unor martori. Presa ucraineană a scris că el a convins un martor să depună o mărturie mincinoasă într-un dosar legat de privatizarea unei întreprinderi.


La scurt timp după anunţarea deciziei de miercuri a Curţii Supreme, Preşedinţia ucraineană a anunţat că va face apel.

Curtea Constituţională a atras deja aversiunea lui Zelenski prin respingerea unor prevederi anticorupţie solicitate de creditorii occidentali ai Ucrainei, cum ar fi Fondul Monetar Internaţional.

Conform Constituţiei ucrainene, judecătorii Curţii Constituţionale pot fi destituiţi doar dacă au fost condamnaţi. Şase dintre cei 18 magistraţi ai instanţei sînt desemnaţi de preşedintele ţării.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Demiterea și arestarea Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, au provocat reacții contradictorii în rîndul societății. Cum credeți că vor evolua evenimentele?
🔽🔽