COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Declarație: Va fi o baie de sînge în Belarus (VIDEO)

Declarație: Va fi o baie de sînge în Belarus (VIDEO)

Aleksandr Lukașenko avertizează că va avea loc o baie de sînge, în cazul în care opoziția din Belarus obține puterea. El susține că va urma un scenariu similar cu cel din Ucraina, în care țara va fi divizată și va porni un război civil, transmite Digi24.ro.

Aleksandr Lukașenko, președintele : “Vreau să protejez ce am creat timp de 25 de ani, un sfert de secol, cu mîinile noastre. Am ridicat țara din ruine, din cenușă, mii și milioane de oameni mă susțin.

Știu că dacă ei (n.r.- opoziția) vin la putere, vor distruge tot, vor începe să ucidă oameni și copiii acestora. Aceasta nu va fi lustrație, așa cum spun unii. Va fi o baie de sînge. Ce s-a întîmplat în Ucraina va părea o plimbare în parc”.


Lituania, Estonia şi Letonia i-au inclus luni pe lista neagră pe preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, şi pe alţi aproximativ 30 de înalţi funcţionari ai regimului său pentru presupusă fraudă electorală şi pentru represiune împotriva manifestanţilor pro-democraţie.

Lukaşenko a evocat luni ideea unui referendum constituţional pentru a calma ampla mişcare de contestare ce are loc în Belarus de trei săptămîni, fără a face alte precizări privind modalităţile de desfăşurare, calendarul sau conţinutul consultării populare.

Scrutinul din 9 august, în urma căruia Lukașenko a fost reales președinte a declanşat un inedit val de contestare împotriva liderului autoritar, aflat la putere din 1994, ce a culminat trei duminici la rînd cu manifestaţii la care au participat circa 100.000 de persoane doar la Minsk.

Autorităţile belaruse au respins dialogul cu opoziţia şi au arestat numeroşi politicieni, grevişti şi jurnalişti.

Pînă acum, Aleksandr Lukaşenko a propus doar un vag proiect de reformă constituţională pentru a ieşi din criză, calificîndu-i în acelaşi timp pe manifestanţi drept “şobolani” şi apărînd cu vestă antiglonţ şi ţinînd o armă automată în mînă la reşedinţa sa din Minsk, nu departe de manifestaţiile opoziţiei.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load