TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Declarație despre Brexit: E un moment tragic pentru Europa

Declarație despre Brexit: E un moment tragic pentru Europa

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută la 31 octombrie, „este un moment tragic pentru Europa”, a declarat preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat duminică de cotidianul spaniol El Pais, citat de Agerpres.

Şeful executivului european, al cărui mandat se va încheia exact la 31 octombrie, a spus că Brexit-ul „este împotriva sensului istoriei şi a spiritului (fostului om de stat britanic Winston) Churchill, care în perioada sa pleda pentru Statele Unite ale Europei”.


„Cred că avem încă posibilitatea de a ajunge la un acord” cu Londra, a afirmat totuşi Juncker, calificînd drept „constructivă şi parţial pozitivă” întîlnirea pe care a avut-o luni în Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson.

„Nu împărtăşesc ideea celor care consideră că Johnson se joacă cu noi şi cu el însuşi. Cred că el încearcă să caute un acord acceptabil atît pentru Parlamentul britanic, cît şi pentru Parlamentul European”, a spus el.

În acest interviu, Juncker şi-a exprimat regretul că executivul european „a decis să nu intervină” în 2016, cînd Marea Britanie organiza referendumul asupra apartenenţei sale la UE şi cînd aproape 52% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri.

Într-un alt interviu, difuzat de Sky News duminică, Juncker s-a declarat convins că Brexit-ul va avea loc, reiterînd că dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci va exista o nouă graniţă între Irlanda de Nord şi Irlanda.

Însă liderul european a adăugat fără ambiguitate că nu este „în favoarea unui naţionalism stupid, deoarece acesta nu duce nicăieri”.

„Europa este un continent mic pe cale de a-şi pierde importanţa economică şi demografică. Prin urmare, nu este momentul pentru regrupări naţionaliste, ci mai degrabă pentru unirea populaţiilor”, a declarat Juncker.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load