X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

De ce și cît de mult se înalță Antarctica în fiecare an

30 iun. 2019,, 20:30   Externe
2470 0

Antarctica se înalță în fiecare an iar, în mod curios, în ultima perioadă a început să facă asta la viteze din ce în ce mai mari.

Polul Sud crește în înălțime anual, cu toate că n-ai putea să observi cu ochiul liber o asemenea schimbare. Totuși, dacă ai acces la echipamente speciale, vei afla că Antarctica își adaugă cîțiva centimetri de înălțime în fiecare an. În ultima vreme, procesul e din ce în ce mai rapid, așa că s-a ajuns la o creștere de 41 de milimetri anual, iar vina ar putea să o poarte tocmai ghețurile care se topesc.

Pe măsură ce gheața se topește, forța exercitată de aceasta asupra rocilor de dedesubt scade. Odată ce suficient de multă gheață a dispărut astfel, solul de dedesubt se ridică, fiind împins în mod natural de mișcările din mantaua planetei.

Descoperirile de acum aduc atît vești bune, cît și vești proaste pentru Antarctica. Partea bună e că ghețurile rămase ar putea deveni mai stabile în viitor. Partea proastă e că ridicarea solului ar fi condus la măsurători greșite din satelit în ceea ce privește topirea ghețurilor, iar estimările ar fi fost făcute chiar și cu 10% în minus față de cît ar fi fost normal.

Solul continentului e greu de studiat deoarece e acoperit de ghețuri extrem de groase, care, dacă s-ar topi, ar ridica nivelul oceanului planetar cu 61 de metri. În anumite regiuni, însă, unde gheața subțire permite, cercetătorii au analizat solul și s-au așteptat să găsească dovezi ale unor creșteri lente de-a lungul timpului. Totuși, aceștia au descoperit creșteri care au avut loc cu viteze de patru ori mai mari decît cele la care se așteptau oamenii de știință.


Din 1992 și pînă acum, aproximativ 3 trilioane de tone de gheață au dispărut de la Polul Sud, iar asta a dus la o creștere cu 8 mm a nivelului oceanului planetar. Cercetătorii cred că ghețurile din Antarctica de Vest s-ar putea topi complet în următorul secol, ceea ce ar duce la o creștere cu 3 metri a nivelului apelor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?