De ce schimbarea climatică va afecta dramatic zborul cu avionul

De ce schimbarea climatică va afecta dramatic zborul cu avionul

Încălzirea globală devine o problemă chiar și pentru aviație. Schimbarea climatelor la nivel global creează turbulențe care pun în pericol călătoriile aeriene.


Un studiu realizat de Uniunea Americană de Geofizică arată că încălzirea globală, care duce la schimbarea climatelor pe glob, determină și creșterea turbulențelor aeriene, iar fenomenul s-ar putea acutiza după 2050. Turbulențele implică forțe mai puternice decît gravitația, de aceea se întîmplă ca pasagerii și bagajele acestora să fie aruncați prin cabinele avionului precum bomboanele într-o cutie.


Călătoriile aeriene sînt indispensabile atunci cînd trebuie să te deplasezi pe distanțe lungi. Cercetătorii nu prevăd un viitor profitabil pentru companiile aeriene, pentru că oamenii se vor teme, cu timpul, să mai călătorească cu avionul.


Din cauza climei care se schimbă rapid în mai multe regiuni ale planetei, turbulențele se produc de două, pînă la trei ori mai frecvent la altitudini de croazieră (12.000 de metri). Statisticile înregistrate sînt următoarele: cu 180% mai frecvente deasupra Oceanului Atlantic, cu 160% mai comune deasupra Europei, 110% peste America de Nord, 90% peste Pacificul de Nord și cu 60% mai frecvente deasupra Asiei.


„Turbulențele aeriene cresc pe tot globul, în orice anotimp și la multiple altitudini de croazieră. Această problemă nu face decît să se înrăutățească, dacă clima continuă să se schimbe. Studiul nostru scoate la lumină necesitatea unor prognoze meteo mai detaliate cu privire la turbulențe, pentru a reduce riscul rănirii pasagerilor”, spune Paul Williams, expert în științele atmosferice, la University of Reading, din Marea Britanie.


Problemele au început să devină mai frecvente și în emisfera sudică: s-a înregistrat o creștere a turbulențelor cu pînă la 60% deasupra Americii de Sud, cu 50% deasupra Australiei și același procentaj în cazul Africii.


„Chiar dacă turbulențele nu presupun un pericol major pentru zboruri, ele sînt responsabile pentru rănirea a sute de pasageri în fiecare an. De departe, sînt principala cauză a rănirii însoțitorilor de zbor. Efectele turbulențelor costă anual companiile aeriene americane 200 de milioane de dolari”, mai spune profesorul.


Tulburențele pot fi imprevizibile tocmai din cauza faptului că piloții nu le pot vedea. Le resimți doar în momentul în care se produc. Turbulențele se produc din cauza instabilității vînturilor de la altitudini ridicate, care afectează curenții atmosferici.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load