COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

De ce scandalul cu "dosarul Pandora" nu va avea nici un efect? (VIDEO)

8 oct. 12:00   În lume
2065 0

Scandalul cu așa-numitul "Pandora papers" - o investigație pe scară largă a operațiunilor offshore cu posibila participare a politicienilor mondiali, nu va avea nici un efect, deoarece astfel de investigații jurnalistice sînt pur și simplu devalorizate, tendențioase și urmăresc un anumit scop, înțeles numai de ei.

Această opinie a fost exprimată de jurnalistul israelian, criticul cultural, scriitorul Mark Kotlearski într-un comentariu la ITON.TV.


El a menționat că ancheta în sine a fost de amploare, iar documentele din așa-numitul "Pandora papers" se referă la 330 de politicieni și oficiali, acoperă 35 de state. În anchetă au fost implicați mai mult de 600 de jurnaliști din 117 țări și au fost analizate date din aproape 12 milioane de dosare. În ea sînt menționate foarte multe nume, traszacții de miliarde de dolari, dar și întrebări cu privire la anchetă sînt multe.

Mark Kotlearski a atras atenția asupra faptului că această investigație pe scară largă la care au participat peste 600 de jurnaliști a durat 2 ani, dar, de exemplu, în partea sa referitoare la Israel, sînt menționați practic 2-3 politicieni, cărora li s-a acordat cea mai mare atenție. Potrivit acestuia, cel mai mult au fost atacați doar doi politicieni, dintre care unul este deja fost politicia.


"Și asta mă face să mă gîndesc: dar unde sînt marile investigații asupra marilor politicieni? De ce ei nu au ajuns pe listă? În Israel există mulți politicieni care sînt suspectați de faptul că sînt departe de a fi săraci și totuși nu apar în dosarul Pandora", a declarat jurnalistul, criticul cultural, scriitorul israelian.

În opinia sa, din asta putem trage concluzia că fie Serviciile fiscale israeliene funcționează bine, fie cei care ascund bani în offshore îi ascund și ei bine.

În ceea ce privește Rusia, Mark Kotlearski a menționat că persoanele care au apărut în "dosarul Pandora" toată lumea îi cunoaște de multă vreme, prin urmare, această "Pandora" nu a descoperit nicio Americă pentru Rusia.

Mark Kotlearski a reamintit că "dosarul Pandora" este deja a doua investigație jurnalistică majoră. Dar, în opinia sa, prima a avut un efect mult mai mare, au existat nume și sume impresionante.

"Dar nu s-a făcut nimic în urma acestor mesaje. De exemplu, în Israel, Biroul Național de Audit publică anual rapoarte în care se vorbește despre identificarea unor deficiențe majore și calculelor greșite majore, se numesc sume concrete de bani pierduți, se indică modalitățile de aducere a vinovaților în fața justiției. Dar în practică nu se întîmplă nimic. Totul se rezumă doar la cuvinte", a spus el.

Kotlearski a spus că aceeași situație se observă în lume și după publicarea "dosarului Pandora".

"Totul se rezumă doar la cuvinte. Doar cîteva țări au anunțat că își vor desfășura propriile investigații. Acestea sînt: Pakistan, Mexic, Spania, Brazilia, Sri Lanka, Australia, Panama, Republica Cehă. Iar restul rămîne un joc frumos de cuvinte. Probabil, investigațiile jurnalistice sînt într-adevăr devalorizate. Și, în plus, din păcate, ele urmăresc un anumit scop, înțeles doar de ei înșiși. Din anumite motive, ei numesc pe cineva concret, anumiți oameni și tac despre alți oameni. De aceea nu se întîmplă nimic. Iată și acul vor face zgomot, apoi totul se va liniști și oricum nu se vor lua măsuri împotriva nimănui. Iar dacă și vor fi luate, atunci armata de avocați îi vor ajuta. Mai mult, companiile offshore sunt o afacere foarte alunecoasă, este foarte greu să dovedești ceva acolo, sînt scheme foarte complexe. Prin urmare, în opinia mea, nu se va întîmpla nimic după publicarea dosarului Pandora și nimic nu se va schimba", a spus Mark Kotlearski.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X