Criza energetică stiri: 1543
Cutremure stiri: 271
Preşedintele stiri: 3385

De ce are nevoie Putin de Medvedciuk?

24 sep. 14:00   Război în Ucraina
4315 0

Fostul deputat al Radei Ucrainei, șeful partidelor ucrainene pro-ruse, unul dintre liderii Platformei de opoziție pentru viață, cumnatul lui Putin, Viktor Medvedciuk, a fost predat Rusiei și schimbat pe 200 de apărători ucraineni, pentru că Moscova are nevoie de el și valoarea lui principală pentru Putin este informația...

Această opinie a fost exprimată de politologul Alexandru Pali care menționează că, de fapt, Medvedciuk era punga tuturor partidelor pro-Kremlin din Ucraina și șeful semi-oficial al rezidenției ruse.

„Președintele rus Vladimir Putin l-a promovat ca pe protejatul în Ucraina pentru toate elitele comparatoare la moment, iar principala valoare a lui Medvedciuk pentru Putin este informația”, crede politologul Alexandru Pali.

De remarcat că Parchetul General al Ucrainei a declarat că s-a desfășurat ancheta preliminară în cazul lui Medvedciuk pentru trădare, iar cumnatul lui Putin nu mai prezenta interes pentru partea ucraineană.

Viktor Medvedciuk a ajuns în fondul de schimb al prizonierilor de război în a 48-a zi de la începutul războiului din Ucraina. El a fost prins în timp ce încerca să scape din arestul la domiciliu în Federația Rusă, trecînd granița cu Transnistria. Kievul a propus apoi Kremlinului schimbul Medvedchuk cu apărătorii capturați ai Azovstalului. Dar Moscova nu se grăbea.


„Medvedciuk este cetățean al Ucrainei. Nu are nimic de-a face cu Rusia și nu este militar. Acestea sînt categorii complet diferite de oameni și aici cu greu se poate vorbi despre vreun schimb ”, a spus atunci purtătorul de cuvînt al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov.

Președintele rus Vladimir Putin nu s-a grăbit să-l schimbe pe Medvedciuk la începutul așa-zisei operațiuni speciale. Poate că Kremlinul spera să-l recucerească pe Medvedchuk în timpul atacului de la Kiev. Dar ar putea exista și alte motive. Politologul Alexandru Pali crede că în acest fel Moscova a redus „prețul”.

„Am schimbat un fan al Rusiei cu 200 de luptători. La început, ni s-a propus 50 dintre oamenii noștri în schimbul unuia dintre cei care se aflau în centrul de arest preventiv al Serviciului de Securitate al Ucrainei. Am vorbit, am insistat – numărul celor 50 a crescut la 200”, spune președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky.

Mass-media deținută de Medvedciuk a fost timp de mulți ani purtătorul de cuvînt de facto al Kremlinului. După arestarea politicianului pro-rus, autoritățile ucrainene au închis toate canalele TV controlate de acesta. Dar, pe lîngă propagandă, instanța a stabilit și transferul de fonduri de la băncile rusești pe teritoriul Ucrainei prin intermediul companiilor înregistrate pe numele lui Medvedciuk și al soției sale, Oksana Marcenko.

„A fost trădare – articolul 111, pînă la 15 ani de închisoare. Dar nu a fost doar un singur articol. El avea legături cu comerțul cu cărbune cu teritoriile ocupate și cu întreprinderile din Crimeea. I-a fost incriminat un întreg pachet de articole ”, spune Serhiy Gorbatyuk, șeful Departamentului de Investigații Speciale al Procuraturii Generale din Ucraina în perioada 20014-2019.

154 de bunuri mobile și imobile au fost arestate de la Viktor Medvedciuk și soția sa, Oksana Marcenko, printre acestea 26 de mașini, 30 de terenuri, 23 de case, 32 de apartamente, 17 locuri de parcare și un iaht cu motor, precum și 25 de companii care aparțineau lui Medvedciuk și Marcenko.

Experții se întreabă dacă autoritățile ucrainene nu au greșit atunci cînd l-au schimbat pe Medvedciuk? La urma urmei, cînd apărătorii ucraineni au fost retrași din Azovstal, au existat acorduri privind schimbul tuturor celor capturați. Pînă acum, rușii mai au în captivitate 2.000 de luptători ai regimentului Azov.

Șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, Kirill Budanov, consideră că Moscova l-a schimbat pe Viktor Medvedciuk pe 200 de prizonieri ucraineni, deoarece FSB avea nevoie în primul rînd de el.

„La această etapă, FSB are nevoie cel mai mult de Medvedchuk, pentru că prin el s-a produs direct finanțarea rețelelor de informații, a oficialilor și așa mai departe”, a spus Budanov.

„Acesta este principalul motiv pentru care rușii au însistat atît de mult pe schimbul lui”, a adăugat Budanov.

În același timp, șeful Biroului Președintelui Ucrainei, Andrei Ermak, a spus că Medvedciuk este „un purtător de informații foarte important pentru Rusia”.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

După remanierile de cadre din guvern, situația
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав