AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 911
Criza energetică stiri: 738
Preşedintele stiri: 3206

Danemarca ar putea renunța la toate restricţiile anti-COVID-19

26 ian. 18:15   Război în Ucraina
1443 0

Danemarca intenţionează să anuleze toate restricţiile interne anti-COVID-19 de la 1 februarie, în pofida unui număr record de infectări noi, considerînd că acoperirea vaccinală a populaţiei daneze este suficient de mare în faţa severităţii mai reduse a îmbolnăvirilor provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, a anunţat Guvernul de la Copenhaga într-o scrisoare adresată miercuri Parlamentului ţării.

Decizia a fost luată de autorităţile daneze la cîteva zile după ce anunţuri similare au fost făcute săptămîna trecută de Marea Britanie, Irlanda şi Olanda, în ciuda numerelor mari de infectări cu Omicron înregistrate în Europa, relatează Știri.md cu referire la Digi24.ro.

"Doresc ca includerea COVID-19 în categoria bolilor ameninţătoare pentru societate să fie suprimată începînd de la 1 februarie 2022", a declarat ministrul danez al Sănătăţii, Magnus Heunicke, fapt care ar duce, de facto, la anularea tuturor restricţiilor naţionale aflate în prezent în vigoare, precum purtarea măştii sanitare şi închiderea mai devreme a barurilor şi a restaurantelor.

Guvernul danez doreşte să menţină doar pentru încă patru săptămîni anumite restricţii privind pătrunderea pe teritoriul ţării, precum obligativitatea realizării de teste anti-COVID-19 şi plasarea în carantină, în funcţie de ţara de provenienţă.

Danemarca a relaxat deja restricţiile în urmă cu două săptămîni, după un lockdown de o lună, permiţînd redeschiderea cinematografelor şi a sălilor de concerte, însă anumite reglementări sînt încă în vigoare, precum orare limitate de funcţionare pentru restaurante şi purtarea obligatorie a măştii sanitare, reaminteşte Reuters.


În scrisoarea adresată Parlamentului de la Copenhaga, ministrul Magnus Heunicke afirmă că Guvernul din care face parte intenţionează să urmeze recomandările formulate marţi de un comitet de experţi, care s-au pronunţat în favoarea anulării tuturor restricţiilor interne la 1 februarie.

Decizia Guvernului, care va trebui să fie însă aprobată şi de Parlament, va reprezenta cea mai amplă relaxare a restricţiilor adoptate împotriva COVID-19 în rîndul ţărilor nordice.

Cluburile de noapte vor putea să se redeschidă şi restaurantele să vîndă alcool după ora locală 22:00, iar clienţii nu vor mai fi obligaţi să prezinte certificatul de vaccinare la intrare. Călătorii vor putea să urce în autobuze fără să mai poarte măşti sanitare, iar magazinele vor putea să anuleze restricţia privind numărul clienţilor acceptaţi simultan în incintele lor.

Cu peste 46.000 de cazuri noi de COVID-19 confirmate marţi, rata de infectare este încă foarte mare în această ţară, însă "evaluarea noastră actuală este că epidemia va atinge în curînd punctul ei maximal", a precizat acelaşi ministru danez pe Twitter.

"Avem un bun control asupra ratei de spitalizare, graţie unei combinaţii ce constă în cei 3,5 milioane de danezi care s-au vaccinat cu doze 'booster' şi natura mai puţin severă a variantei Omicron", a adăugat el.

Aproape 60% dintre cei 5,8 milioane de danezi au primit deja doza "booster" a unor vaccinuri anti-COVID-19, un obiectiv ce a fost atins cu o lună mai devreme decît calendarul avut în vedere de autorităţile sanitare din această ţară.

Numărul spitalizărilor provocate de COVID-19 a continuat să crească în ultimele zile şi a depăşit pragul de 900 de pacienţi, însă specialiştii danezi consideră că sistemul naţional de sănătate este capabil să facă faţă acestor solicitări.

De asemenea, Agenţia naţională pentru sănătate din Danemarca a anunţat că aproximativ 35% dintre persoanele internate în prezent cu COVID-19 se află în spitale din cauza altor patologii.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав