X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Cutremur puternic în Indonezia

15 ian. 2021,, 10:29   Externe
9304 1

Un cutremur de magnitudine 6,2 grade de pe insula indoneziană Sulawesi a ucis cel puțin 35 de persoane și a dus la rănirea cîtorva sute.

Agenția de meteorologie avertizează că este posibil să aibă loc replici ale cutremurului, cu magnitudine suficient de mare pentru a provoca un tsunami. Cutremurul a avut epicentrul la șase kilometri nord-est de orașul Majene, la o adîncime destul de mică, de 10 kilometri, cu puțin înaintea orei 1:30 a.m., făcînd ca mii de localnici înspăimîntați să iasă din case și să fugă pe teren mai înalt. Cutremurul și replicile acestuia au cauzat trei alunecări de teren, întreruperea furnizării curentului electric, a avariat poduri în centre regionale, printre care orașul Makassar, și a avariat mai mult de 60 de case, două hoteluri și biroul guvernatorului provinciei, unde cel puțin două persoane au fost îngropate sub dărîmături, potrivit declarațiilor autorităților. Darno Majid, șeful agenției pentru gestionarea dezastrelor din Sulawesi de Vest, a declarat pentru Reuters că 35 de persoane au fost ucise în Majene și în districtul învecinat Mamuju și că pe măsură ce operațiunile de salvare avansează este posibil ca numărul victimelor declarate să crească, scrie rador.ro.

Datele inițiale furnizate de agenția națională de gestionare a dezastrelor arată că 637 de persoane au fost rănite în Majene și 24 în Mamuju. Nu a fost emis niciun avertisment de tsunami, dar directoarea Agenției de Meteorologie și Geofizică din Indonezia (BMKG), Dwikorita Karnawati, a declarat într-o conferință de presă că replicile care ar putea urma au potențialul de a provoca un tsunami. Ea a declarat că au avut loc cel puțin 26 de replici, iar cutremurul de vineri a fost precedat de un seism cu magnitudine de 5,9 grade, joi după-amiază. Un purtător de cuvînt al guvernului provinciei Sulawesi de Vest a afirmat că autoritățile trebuie să repună în funcțiune telecomunicațiile, să repare cîteva poduri avariate și să distribuie corturi, alimente și medicamente. În social media au apărut imagini ale efectelor cutremurului.

Imaginile video înfățișează localnicii fugind spre zone mai înalte pe motociclete și un copil blocat sub dărîmături, pe care oamenii încearcă să le îndepărteze cu mîinile goale. Făcînd parte din Inelul de Foc al Pacificului, Indonezia este frecvent afectată de cutremure. În 2018, un cutremur devastator de 6,2 grade și valul tsunami care i-a urmat au lovit orașul Palu, din Sulawesi, ucigînd mii de persoane. Un cutremur de 9,1 grade, la nordul insulei indoneziene Sumatra, care a avut loc în a doua zi de Crăciun, în 2004, a provocat un tsunami care a măturat zonele de coastă ale Indoneziei, Sri Lankăi, Thailandei și altor nouă țări, ucigînd mai mult de 230.000 de persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?