Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Cum și-a petrecut Donald Trump ultima zi de mandat

20 ian. 2021,, 08:38   Externe
4349 1

Donald Trump își încheie ultima zi plină de mandat așa cum și le-a petrecut și pe cele de după evenimentele violente de la Capitoliul din Washington pe care le-a instigat într-o ultimă și disperată încercare de a mai rămîne la putere – ascunzîndu-se de public și prăbușit în sondajele de încredere, relatează Business Insider.

Donald Trump aproape că a dispărut de pe scena publică în ultimele zile ale președinției sale haotice. De cînd susținătorii săi au atacat Congresul american în timpul procedurii de validare a alegerilor, președintele american în funcție nu a mai avut nicio apariție publică.

Subalternii săi au descris starea de spirit a președintelui din ultimele zile – Trump este furios și izolat la Casa Albă. CNN scria săptămîna trecută că persoanele care îl consiliază au decis să facă în așa fel încît să reducă cît de mult posibil aparițiile sale publice pentru a evita ca acesta să facă declarații nesăbuite cu privire la insurecția din 6 ianuarie, transmite digi24.ro.

Chiar dacă conturile sale de pe rețelele sociale au fost șterse sau blocate, Donald Trump a preferat să rămînă absent, fără să folosească multitudinea de căi la dispoziția sa pentru a se adresa poporului american.

Așa cum arată și The Hill, vicepreședintele în funcție Pence a fost cel care i-a luat locul lui Trump pentru o serie de atribuții ceremoniale de final de mandat, precum participarea la o briefingul final pentru ultimele detalii ale ceremoniei de învestire.


Programul pentru ultima sa zi în funcție arată similar cu cele pe care le-a avut și în ultimele săptămîni – „Președintele Trump va lucra de dimineață devreme și pînă tîrziu în noapte. Va efectua mai multe convorbiri telefonice și va avea mai multe întîlniri”, se arată în programul oficial al președintelui SUA.

Trump ar avea însă niște planuri pentru ultimele sale ore în funcție, însă mai toate par să fie îndreptate spre subminarea ceremoniei de învestire a lui Biden. Surse de la Casa Albă spun că Trump și-ar dori o plecare din funcție „cu onoruri militare”, însă vrea să plece în Florida înainte ca ceremonia să înceapă pentru a evita situația în care pleacă de la Washington cu statutul de fost președinte. Mike Pence a anunțat că nu va participa la ceremonia de plecare a lui Trump, dar că va participa la învestirea noului președinte, marcînd din nou relația glacială dintre președinte și vicepreședinte de după atacul din 6 ianuarie.

Evenimentele violente de la Washington au reprezentat punctul de cotitură în relația lui Trump cu partidul său, partid care pînă atunci i-a tolerat toate derapajele. Izolat de republicani, dar și de propriul cabinet, Trump a rămas aproape singur la Casa Albă. Cea mai nouă lovitură a venit marți, cînd șeful majorității din Senat, republicanul de care depinde condamnarea sa în procesul care va avea loc în Senat pe parcursul următoarelor săptămîni, l-a condamnat public, din sala de ședințe a Senatului, pentru instigarea Asaltului de la Capitoliu.

Donald Trump s-a prăbușit în sondajele de încredere și popularitate

Donald Trump va pleca de la Casa Albă nu doar în dizgrația celui de-al doilea impeachment și a faptului că este singurul președinte american care a încercat să instige o insurecție împotriva propriei țări, dar și liderul de la Casa Albă cu una dintre cele mai scăzute cote de încredere.

Un sondaj Gallup, publicat luni, arată că doar 34% dintre americani mai aprobă activitatea președintelui, cea mai slabă cifră a acestuia într-un sondaj Gallup de la începutul președinției sale.

Gallup notează, de asemenea, că media cotei de încredere a lui Trump în cei patru ani de mandat este de 41%, mai scăzută decît a oricărui alt președinte de după Al Doilea Război Mondial.

Un alt sondaj, realizat de Pew Research Center, arată o cotă de încredere chiar mai redusă pentru președintele în funcție – de 29%.

FiveThirtyEight analizează, de asemenea, cum s-au înscris ultimele zile la Casa Albă ale lui Trump în tendințele din sondaje și concluzionează că pierderea masivă de sprijin în sondaje arată că acesta începe să-i piardă chiar și pe unii dintre republicanii care l-au votat în 2020, dar și pe votanții care pendulează în general între republicani și democrați, și care de această dată l-au preferat pe el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?