X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum sancțiunile împotriva Rusiei amenință distrugerea masivă a economiei mondiale

6 mar. 2022,, 14:00   Externe
3839 0

Cum sancțiunile împotriva Rusiei amenință distrugerea masivă a economiei mondiale. Opinia jurnalistului economic, Anthony Rowley în ediția chineză a SCMP:

"Sancțiunile occidentului amenință să agraveze lanțul de aprovizionare, inflația și criza datoriilor, care amenință deja economia globală vulnerabilă. Obsesia ideii de a pedepsi Rusia ne-ar putea, în cele din urmă, pedepsi pe noi toți". Situația de pe frontul militar se agravează: invazia Rusiei în Ucraina, indiciul lui Vladimir Putin asupra opțiunii nucleare, orientarea Germaniei spre reînarmare și chiar discuțile în Japonia despre armele nucleare. Toate acestea au ascuns pînă acum pericolul tot mai mare a crizelor pe frontul economic mondial.

Pentru liderii Rusiei, Chinei, Statelor Unite și altor țări, aceste evenimente sunt o distragere a atenției de la necesitatea de a rezolva problemele inflației galopante, creșterea nivelului datoriei, creșterea ratelor dobînzilor și a problemelor bugetare (ca să nu mai vorbim de Covid-19 și schimbările climatice).
Cu toate acestea, distragerea atenției va fi temporară, deoarece, chiar dacă invazia Ucrainei nu va escalada într-un război cald sau rece la scară largă, daunele și dezordinea acumulate în economia globală vor acoperi toți jucătorii de pe scena mondială.

Faptul că lumea a trecut pe șine militare anume atunci cînd se așteaptă atît de multe potențiale crize economice, este o reflectare tristă a condiției umane și a lipsei judecății de stat. Spre deosebire de rachetele care cad din cer, aceste amenințări vor submina fundamentele economice de jos.
Cea mai mare amenințare imediată este inflația, iar evenimentele pornesc incendiul. Sancțiunile economice cad asupra Rusiei cu impunitate și chiar cu un fel de bucurie răutăcioasă. Ele au devenit o armă de alegere, nu o intervenție militară pe pămînt.

Sancțiunile provoacă daune suplimentare lanțurilor de aprovizionare deja perturbate și așa de războaiele comerciale și cresc inflația, în special prețurile la petrol și gaze - exact ceea de ce nu are nevoie lumea. Prețurile petrolului, potrivit analistului Jeffrey Holley de la compania Oanda, o companie specializată în tranzacții valutare, "cresc din cauza șocurilor asociate cu livrările din Rusia".


După cum a menționat Holly, "treptat conștientizăm realitatea că lumea din afara Rusiei va experimenta, de asemenea, dureri economice" după invazia Rusiei în Ucraina și creșterea sancțiunilor economice pe care le-a provocat.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, și președintele Băncii Mondiale, David Malpas, au menționat într-o declarație comună: "Prețurile la materiile prime sînt în creștere și riscă să stimuleze și mai mult inflația, care lovește cel mai mult în cei săraci... Sancțiunile anunțate în ultimele zile vor avea, de asemenea, un impact economic semnificativ".

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?