Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Cum s-a făcut transferul codurilor nucleare între Trump și Biden, fără ca cei doi să se întîlnească

21 ian. 2021,, 08:46   Externe
5498 0

Faptul că Donald Trump nu a participat la ceremonia de învestire a lui Joe Biden a creat un precedent unic în istoria SUA și, în același timp, o problemă de protocol și securitate referitoare la transferul codurilor nucleare de la un președinte la altul.

Ultima oară cînd un președinte a refuzat să participe la ceremonia de învestire a succesorului său a fost Andrew Johnson, în 1869. Cu diferența că, în acea perioadă, Statele Unite nu dispuneau de un arsenal nuclear, iar americanii nu aveau de ce să-și bată capul cu astfel de chestiuni tehnice precum „coduri de lansare”, „valiză nucleară”, sau „rachete cu rază lungă de acțiune lansate de pe submarine”. De această dată, întreaga coregrafie a transferului de putere a inclus, în premieră, două valize nucleare și doi „biscuiți” (carduri prezidențiale care conțin codurile de lansare), informează New York Times.

Unul dintre cele mai importante și, în același timp, discrete momente care se desfășoară în cadrul ceremoniei depunerii jurămîntului de către un nou președinte american este cel legat de procesul de predare-primire al celebrei „valize nucleare”.

Conform The Guardian, obiectul în sine este o valiză metalică Zero Halliburton îmbrăcată în piele, care seamănă mai degrabă cu o geantă veche medicală și care cîntărește în jur de 20 de kilograme, transmite digi24.ro.

Valiza conține așa-numita „Carte Neagră” (Black Book) - meniul de opțiuni nucleare aflat la dispoziția președintelui SUA, un „biscuite” (un card unic aflat la dispoziția șefului statului, care certifică faptul că ordinul vine direct de la el) și un sistem de comunicații de urgență prin care președintele poate comunica ordinele (în cazul teoretic în care acesta e cumva izolat și nu se află deja într-un buncăr sau centru de comandă).


În dimineața zilei de 20 ianuarie, un militar cu unica misiune de a căra valiza nucleară s-a aflat în preajma lui Donald Trump, pînă în secunda cînd Joe Biden a depus jurămîntul și a devenit, oficial, al 46-lea președinte al SUA.

În mod normal, dacă Trump ar fi fost și el prezent la inaugurarea lui Biden, militarul respectiv ar fi înmînat, pur și simplu, valiza unui alt militar care ar fi devenit aghiotantul noului președinte Biden, conform CNN.

De această dată, în condițiile în care cei doi președinți nu s-au aflat, fizic, unul lîngă celălalt, protocolul a fost complet diferit: au fost doi militari, două valize și doi „biscuiți”.

Astfel, o valiză s-a aflat pe 20 ianuarie, pînă la ora 11:59:59 în Florida, în preajma lui Trump. În același timp, o a doua valiză s-a aflat la Washington, lîngă Biden.

La prînz, codurile nucleare de pe „biscuitele” lui Trump au devenit inutilizabile, exact ca la o carte de credit expirată. În același moment, cardul lui Biden a devenit activ.

„Simplu spus, cardul lui Biden nu era valabil la ora 11:59, în vreme ce cardul lui Trump nu mai era valid la 12:01”, a declarat, pentru CNN, Vipin Narang, expert în domeniul nuclear.

Dar stai, asta nu e tot! De fapt, sînt „vreo 3-4” valize nucleare

Într-un fel, de această dată „norocul” americanilor a fost că Joe Biden era oricum deja familiarizat cu întreaga procedură deoarece, în calitatea sa de vicepreședinte al SUA între 2009-2017, în mandatul lui Barrack Obama, fusese informat despre procesul de „moștenire a autorității nucleare”, în situația în care președintele ar deveni incapabil să-și exercite funcția.

De asemenea, actuala vicepreședintă Kamala Harris a fost și ea, mai mult ca sigur, informată despre această procedură, la fel ca și Joe Biden. Fostul vicepreședinte Mike Pence a fost şi el familiarizat cu respectivul protocol nuclear.

De altfel, conform CNN, Mike Pence a avut și el la dispoziție, pînă pe 20 ianuarie, o astfel de valiză.

„De fapt, există cel puțin trei sau patru astfel de valize nucleare”, a declarat Stephen Schwartz, analist de politică externă și expert în probleme de securitate nucleară. „Una îl urmează pe președinte, alta pe vicepreședinte și încă una este păstrată pentru așa-numitul «supraviețuitor desemnat» (designated survivor)”.

Respectivul „supraviețuitor” este persoana desemnată să preia atribuțiile prezidențiale (inclusiv posibilitatea lansării unui atac nuclear) în cazul în care atît președintele cît și vicepreședintele sînt în imposibilitatea exercitării atribuțiilor. „Supraviețuitorul” nu se află niciodată în preajma președintelui SUA la evenimente importante, precum ceremonia de învestire sau discursul despre starea națiunii din Congres, a precizat Schwartz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?