Cum oamenii de știință vor să oprească încălzirea globală

Cum oamenii de știință vor să oprească încălzirea globală

Oamenii de știință au găsit o metodă inedită de a combate încalzirea globală - vor să arunce sare în atmosferă. Cum ar putea mai exact acest lucru să oprească schimbările climatice și ce efecte ar putea avea asupra Pămîntului?


Potrivit acestora, sarea are proprietăți de reflexie și poate crea o perdea de protecție, respingînd astfel razele solare, lucru care ar duce la o răcire sistematică a planetei.


Însă, unii cercetători susţin că răcirea artificială a Pămîntului ar putea fi modul prin care planeta va fi distrusă, dacă procesul este oprit abrupt.


„Este o idee interesantă", spune Michael Mann, profesor de meteorologie la Penn State. „Dar cele mai multe dintre aceste scheme ale geoingineriei, deși potențial atrăgătoare la suprafață, ar putea avea consecințe neintenționate dacă le privești mai detaliat".

Ce efecte ar putea asupra Pămîntului


Geoingineria este considerată planul B împotriva schimbărilor climatice în cazul în care înţelegerea pentru reducerea gazelor cu efect de seră eşuează. Anterior, experţii au propus lansarea unui balon gigant cu heliu care ar putea pompa picături de sulfaţi şi particule de aerosli în stratosferă.


Robert Nelson, cercetător al organziației non-guvernamentale americane Planetary Science Institute, susține că perdeaua de sare nu ar bloca doar excesul solar, ci ar putea fi un scut împotriva emisiilor cu efect de seră precum dioxidul de carbon care duce la creșterea temperaturii Pămîntului.


El a mai arătat că sarea ar putea fi diseminată în troposferă, la altitudinea la care zboară aeronavele comerciale.


„Sarea (NaCl) conține clor, care este un element constitutiv al CFC-urilor care distrug ozonul. Asta ar chiar să agraveze condiția acestuia. În timp ce epuizarea stratului de ozon nu provoacă schimbări climatice, este dăunătoare sănătății umane, deoarece permite trecerea radiației ultraviolete pe Pămînt", a mai explicat Robert Nelson.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load