Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Cum mai mulți studenți au început să dezvolte învățămîntul ingineresc în Rusia

18 aug. 2020,, 15:15   Externe
2014 0

La dezvoltarea activă a învățămîntului ingineresc în Rusia au contribuit mai mulți studenți, care au deschis în Novosibirsk, în 2011, "Liga roboților" – o secție de robotică pentru copii, iar acum acestă companie are 15 filiale în diferite orașe din Rusia și Kazahstan, în care învață mai mult de 10 de mii de persoane.

Așa cum a spus într-un interviu unul dintre fondatorii "Ligii roboților", Nicolae Pak, atunci cînd el învăța la Universitatea tehnică de stat din Novosibirsk, catedra de automatică și tehnică de calcul, el a vrut să se ocupe cu ceva adevărat, cu fier, dar în loc de informatică și automatică, robotică, în instituția de învățămînt superioară erau echipamente învechite din anii '70, pe care elevii instalau întrerupătoare și conectau fire.

"Eu nu înțelegeam de ce în Rusia totul ara făcut atît de rău. Și eu mi-am pus o întrebare: "Dar ce ai făcut tu, concret, ca să existe robotehnică?"Se pare că este foarte ușor să întrebi cînd nu faci nimic. Și am început să fac roboți, împreună cu colegii mei de facultate. Fiecare dintre noi și-a investit banii. Am comandat quadrocoptere de pe AliExpress pentru a ne juca. Apoi am făcut primul robot-android pentru a participa la un concurs în China, și am ocupat întîmplător locul al treilea. Pe de o parte, am ieșit din mlaștina noastră și am văzut ce se face în lume: se pare că toți știu să facă de toate. Dar, pe de altă parte, noi am ocupat cumva locul trei cu androidul nostru, ceea ce înseamnă că merităm ceva", a menționat Nicolae Pak.

Potrivit lui, după aceasta a fost asamblat primul quadrocopter și au mers cu el la competiții în Moscova.

"La ele participau 5 mii de ingineri din toată Rusia; primul loc l-a ocupat Copterul cu telemetre laser pentru 5 milioane, iar al doilea — noi cu robotul, care a costat 10 mii de ruble și a fost creat dintr-un cerc pentru copii și două profiluri de aluminiu. Nici unul dintre cele 5.000 de coptere nu a reușit să facă față însărcinărilor concursului. Atunci am înțeles că în Rusia este o situație catastrofală cu robotica și cine, dacă nu noi, o va corecta. Astfel, eu și prietenii mei am fondat "Liga roboților". Primele lecții le-am organizat pentru 10-15 elevi aproape gratuit, apoi pentru o mie de ruble, iar părinții erau dispuși să plătească. Deși atunci am mers fără nici o metodologie. Acum avem o tehnică în care sînt 16 semestriale educaționale, franciză, 15 orașe și 10 mii de elevi din Rusia și Kazahstan. Și în toată această perioadă, timp de șapte ani, "Liga Roboților" se bazează pe mijloacele private ale părinților", a menționat unul dintre fondatorii "Ligii".


Potrivit lui Nicolae Pak, "Liga Roboților" a fost fondată pe ideea recreării potențialului ingineresc al Rusiei.

Potrivit lui, astfel copiii dobîndesc încet și treptat cunoștințe sistematice. Apoi, tinerii care doresc, trec la a doua etapă și devin profesori, primesc pentru asta bani. Lucrează la imprimante 3D, face quadrocoptere, obțin o adevărată practică, lucrează trei-patru ani, învață. Și băieții sînt interesați. Apoi, ei trec la a treia treaptă (acesta este scopul întregii "Ligi a roboților") – ei încep să activeze ca mentori pentru a doua treaptă, studenți. Cineva în cibernetică, cineva în cinematică, cineva în domeniul calculatorului, cineva în crearea de aplicații pe Android sau iOS. Ei devin semiprofesioniști în industria lor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?