Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum influențează sănătatea mintală pandemia de COVID-19

13 oct. 2020,, 20:15   Externe
5102 0

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă guvernele din întreaga lume să investească mai mult în domeniul sănătății mintale.

Cât cheltuie Republica Moldova pentru prevenirea și tratamentul tulburărilor mintale?

În cadrul emisiunii "ATITUDINI" de la Radio Sputnik Moldova, specialista Direcției Contractare din cadrul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) Maria Maruseac a declarat că instituția pe care o reprezintă încheie în fiecare an contracte cu instituții medicale pentru prestarea serviciilor de sănătate mintală.

Dacă în 2009 CNAM a încheiat contracte cu patru centre comunitare de sănătate mintală, atunci în anul curent cifra a ajuns la 40. Suma alocată a constituiuit 780 de mii de lei în 2009, iar în prezent ajunge la 28 de milioane de lei.

Potrivit Mariei Maruseac, din 2014 serviciile comunitare de sănătate mintală sunt prestate în toată țara, fiind finanțate 25 instituții medico-sanitare din cadrul asistenței medicale primare.


"Astfel, cetățenii benefeciază de medicamente compensate integral pentru tratamentul bolilor psihice: demență, schizofronie, epilepsie cu tulburări psihice ș.a. Medicamentele sunt prescrise de medicul de familie sau psihiatru. În lista medicamentelor compensate sunt incluse circa 17 denumiri comune internaționale", a explicat Maria Maruseac.

Din 2018 finanțarea este efectuată în cadrul îngrijilor medicale comunitare și la domiciliu, iar numărul de instituții care beneficiază de ea a crescut până la 40. Au crescut și sumele financiare alocate pentru acest scop - de la 5 milioane 40 de mii de lei până la 28 de milioane 500 de mii de lei.

"În cadrul centrelor comunitare de sănătate mintală pacienții benefeciază de consultația medicului psihiatru și consiliere psihologică, iar în cazul asistenței medicale spitalicești pacienții benefeciază de spitalizare gratuită", a remarcat interlocutoarea.

De menționat este că guvernele din întreaga lume sunt îndemnate de Organizția Mondială a Sănătății să investească mai mult în domeniul prevenirii și tratamentului tulburărilor mintale. Și asta pentru că OMS estimează că necesitatea populației de a primi servicii medicale de sănătate mintală va crește în timpul pandemiei.

La nivel mondial, peste 450 de milioane de oameni suferă de anxietate, depresie sau demență, iar numărul lor va crește ca urmare a impactului infecției COVID-19 asupra sănătății mintale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?