X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum coronavirusul ucide întreprinderile mici din Rusia

24 mar. 2020,, 19:45   Externe
2449 0

Colapsul a mii de restaurante și cafenele, milioane de șomeri și o serie de falimente – la astfel de consecințe pentru întreprinderile mici ar putea duce pandemia de coronavirus, avertizează fondatoarea rețelei de cafenele de familie "Anderson", Anastasia Tatulova.

Anastasia Tatulova este un exemplu viu de antreprenor-self made care, la sfîrșitul anilor 2000, a renunțat la funcția de marketolog al unei mari companii de cofetărie pentru a deschide un magazin de dulciuri pentru o cantină de birouri. Astăzi, rețeaua sa "Anderson" are 50 de cafenele de familie, iar veniturile din 2018 au fost estimate la 2 miliarde de ruble. Titulova a supraviețuit războiului cu raiderii și Rospotrebnadzor, a candidat la funcția de deputat în Duma de Stat, iar astăzi, ca și mii de alți oameni de afaceri ruși, trece printr-o gravă criză din cauza efectelor pandemiei de coronavirus. Într-un articol pentru Forbes, Tatulova vorbește despre cum va arăta lumea după virus și ce ar trebui să întreprindă guvernul și cetățenii obișnuiți pentru a ajuta întreprinderile mici să supraviețuiască.

Diagnosticul fatal

Sînt antreprenoare.

De cîțiva ani mă gîndesc la faptul că acest cuvînt sună ca un diagnostic, iar astăzi este aproape ca un diagnostic fatal. Majoritatea dintre noi, bolnavi incurabili, le-au mai rămas să trăiască cîteva săptămîni, iar cineva - chiar zile.
Ne confruntăm cu o criză fatală. Poate cel mai mare și mai înspăimîntătoare din istoria țării noastre după Revoluția din 1917.
Alaltăieri a dat faliment concurentul meu, ieri - un coleg de industrie, mii de angajați au rămas fără locuri de muncă și venituri. Și acesta este doar începutul.


În fiecare zi, afacerile mor, care ani de zile au creat un mediu confortabil în orașe, dezvoltîndu-se offline. Aceștia sînt cei care nu produc și nu vînd hrișcă, hîrtie igienică și dezinfectanți, necesari acum atît de mult. Acestea sînt cafenelele confortabile de la colț, patiseriile cu pîine caldă, oamenii care organizau zilele de naștere ale copiilor dvs., agențiile de turism care te trimiteau în vacanța mult așteptată. Turismul extern a murit în întregime, industria ivent se zbate în agonie, piața serviciilor pentru copii și divertisment aproape că nu mai există. De fapt, a murit întregul, și așa mizerabilul, strat de întreprinderilor mici și mijlocii în țara noastră.

Indirect, acest lucru ne afectează pe toți - și pe antreprenori, la care mîna de fier a crizei încă nu a ajuns, și pe consumatori. Pur și simplu deocamdată puțini oameni se gîndesc la asta. Cu timpul, consecințele panicii de coronavirus vor ajunge chiar și la cei care se simt bine acum, care stau acasă în carantină și primesc salariu, percepînd situația ca o vacanță neașteptată gratuită.
Antreprenorii faliți și foștii lor angajați nu vor mai putea cheltui bani pentru a cumpăra bunuri și servicii, pentru a plăti credite, pentru educația copiii, pentru divertisment și călătorii. Și afacerile vor începe să se aranjeze în continuare ca casele din cărți.

90% dintre antreprenorii mici ar putea să nu se mai recupereze din urma virusului

Astăzi, eu și cei ca mine, iau decizii nu numai cu să supraviețuiască afacerea, ci și despre cum să scoatem propria locuință gajată din bănci. Cum să nu ajungi la închisoare în caz de faliment, cum să evităm situația în care moștenitorii noștri vor fi datori toată viața Sberbank pentru creditele pe care noi le-am luat cu cîțiva ani în urmă pentru dezvoltare, pe care acum pur și simplu nu le putem rambursa.

Pandemia va trece, omenirea va supraviețui, majoritatea dintre noi vor rămîne în viață. Dar vom trăi deja într-o altă lume. Am început deja să trăim în ea. Nu s-a schimbat în ea doar un singur lucru - atitudinea indiferentă față de antreprenori.

A ieși din mașina de tocat carne

Ce-i cu voi, domnilor oficiali? Ieșiți din mașinile dvs., din birourile frumoase din Sity, din reședințele din afara orașului. Ieșiți din carantină, veniți la noi, în afacerile noastre, priviți în ochii angajaților noștri. Fiind acolo sus, nici nu vă puteți imagina cu ce ne confruntăm noi.

Chiar dacă acest lucru nu mă va ajuta pe mine și pe mulți dintre noi care nu vor mai ieși din această mașină de tocat. Dar acest lucru este important pentru supraviețuirea antreprenoriatului din Rusia, pentru a preveni valul de falimente ale celor care, cu mîinile lor au creat locuri de muncă ani la rînd. Celor care nu au furat, ci au creat, nu au extras petrol, ci au construit afaceri cărămidă cu cărămidă. Celor care, din veniturile fabricilor, restaurantelor, magazinelor, au ajutat fondurile de caritate au cumpărat tot ceea ce nu era gata să dea statul. Celor care nu au plecat, ci au investit în țară și au plătit impozite.

Celor care acum, ca niște cerșători umiliți, bat pragurile pentru a ajunge la birourile voastre înalte, cu un strigăt de ajutor.

Interzicerea gustărilor, blocada japoneză și yoga online: cum să pregătești o companie pentru epidemia de coronavirus?

Adresare către guvern

Dați un pachet de măsuri celora pe care îi poate ajuta. Dați-le ziua de mîine. Așa cum au făcut toate țările lumii, cărora nu le pasă de afacerea lor.
Nu o milă sub forma unui plan adoptat de Guvern pentru salvarea economiei în legătură cu coronavirusul, unde nu există nici o subvenție, iar vacanță fiscală este înlocuită cu o "amînare" de batjocură. Nu amenințările cu controalele pentru reducerea angajaților, ci ceea ce poate salva cu adevărat măcar pe cineva dintre noi de la faliment, ceea ce va ajuta la salvarea oamenilor, pentru a-i pune mai apoi pe picioare — chiar și după ani, dar să se ridice.

Voi trebuie să împiedicați valul de falimente al celor care au creat locuri de muncă cu mîinile lor.

Dacă veți susține businessul acum, el va oferi oamenilor locuri de muncă și venituri. Căci acest lucru este evident: cînd lucrează businessul, se plătesc taxe, oamenii au de lucru, primesc un salariu și crează cerere.
Mi s-a cerut să dau sfaturi antreprenorilor în situația creată. Am încercat, sincer. Iată ce s-a primit:

-cumpărați antidepresive - ele vă vor ajuta să nu înnebuniți;

-tăiați toate cheltuielile la zero. Toate;

-rambursați împrumuturile bancare cu orice preț, ca din cauza datoriilor să nu ajungeți pe stradă;

-și... rugați-vă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?