Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Cum arată „cea mai frumoasă lalea din istorie” (FOTO)

21 iun. 2020,, 04:00   Externe
8250 0

Adriaan Pauw a fost un om puternic. Fost director al Companiei Olandeze a Indiilor de Est, proprietarul unui intreg oras si un diplomat iscusit, el a ramas in istorie prin legatura pe care o avea cu... o floare.

Ca multi barbati instariti din Olanda secolului al XVII-lea, Pauw cultiva lalele. In gradina lui avea un foisor special plini cu tulpini drepte - o demonstratie ostentativa a bogatiei. La vremea respectiva, un bulb putea costa cat o vaca, o parcela de pamant sau chiar o intreaga casa, scrie digi-life.tv.

Printre cele mai valoroase lalele, una singura era considerata mai frumoasa si mai rara: Semper Augustus. Un colectionar misterios detinea aproape toti bulbii acestui model - iar multi istorici cred ca acel om era Pauw.

DE CE ERAU ATAT DE CAUTATE LALELELE SEMPER AUGUSTUS

Lalelele au aparut in Europa in secolul al XVI-lea, fiind aduse din habitatul lor salbatic din Asia Centrala, prin Imperiul Otoman, la Viena. In anii 1630, olandezii erau obsedati de ele si le-au ridicat valoarea la sume impresionante.

Cei mai cautati bulbi erau cei din care dadeau flori ce pareau pictate in dungi alb-rosii. Semper Augustus a devenit cel mai faimos soi, in parte pentru ca a fost si cel mai rar. La un moment dat, mai existau doar 12 bulbi.


In secolul al XVII-lea, nimeni nu stia ce cauzeaza modelul unic al petalelor. Incercarea de a cultiva un astfel de soi era ca o loterie, iar multi dintre cultivatori apelau la tot felul de trucuri pentru a gasi reteta succesului: fertilizau campul cu excremente de porumbei, stropeau solul cu pigmenti sau incercau altoirea bulbilor.

Putini oameni au vazut vreodata o floare Semper Augustus. Barbatul care avea monopolul asupra speciei - posibil Pauw - a refuzat sa-si vanda avutia, asa ca pretul a crescut enorm.

In 1638, un bulb era 13.000 de florini - pretul unei case frumoase. Acela a fost anul in care piata lalelelor din Olanda s-a prabusit.

In secolul XX, cauza coloritului unic al petalelor de Semper Augustus a fost identificata. Anumite virusuri infectau bulbul si faceau ca cel de-al doilea strat de culoare sa fie exprimat doar in anumite parti ale florii.

Ironic este ca virusurile nu sînt bune pentru lalele, facandu-le mai putin viguroase decat cele de culoare pura. Daca se transmit la crini, acestia mor.

Astazi, Semper Augustus nu se mai gaseste, insa a ramas in istorie drept "cea mai frumoasa lalea din lume".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?