TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum ar putea schimbarea climatică să distrugă internetul

Cum ar putea schimbarea climatică să distrugă internetul

Încălzirea globală este un subiect dezbătut deja de cîteva decenii. Efectele devastatoare le putem observa cu toții, iar unul dintre acestea este creșterea nivelului apelor, care acum ar putea afecta un domeniu la care poate nu te-ai gîndit.


Cercetători de la Universitatea Wisconsin-Madison și Universitatea din Oregon susțin că aceasta ar putea să devină un dezastru pentru infrastructura de interconetcare, care este îngropată sub marile orașe de coastă.


Studiul acestora estimează că daunele ar putea apărea mai repede decît se credea anterior. Astfel, peste 6.500 de km de fibra optică ar putea fi scufudați în următorii 15 ani, adică pînă în 2033.


Experții au avertizat că orașele precum New York, Miami și Seattle ar putea fi printre cele mai afectate. De asemenea, ei consideră că efectele nu vor fi izolate, ci că acestea au potențialul de a perturba sistemele globale de telecomunicații.


„Majoritatea daunelor despre care se credea că vor avea loc în următorii 100 de ani, se vor întîmpla mult mai devreme decît atît”, a declarat Paul Barford, profesor la Universitatea Wisconsin-Madison.


Tot el spune că estimările l-au surprins. „Ne așteptam să avem 50 de ani la dispoziție pentru a pune la cale un plan. Nu avem 50 de ani”, a mai precizat profesorul.


Pentru a ajunge la aceste rezultate, specialiștii au folosit date de la Internet Atlas – care cartografiază infrastructura de internet din întreaga lume – împreună cu date despre nivelul apelor de la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).


Deși studiul se concentrează pe rețelele din Statele Unite, experții spun că această creștere a nivelului apelor va avea consecințe globale pentru infrastructura de internet de coastă.


Cercetătorii spun că acum 20-25 de ani cînd a fost construită infrastructura, nimeni nu a luat în calcul schimbările climatice. Deși cablurile de fibră optică sînt construite pentru a fi rezistente la apă, nu sînt impermeabile.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load