Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

Cum ar fi arătat norul radioactiv în caz de explozie la Zaporojie

6 sep. 2022,, 13:14   Război în Ucraina
3379 0

În cazul unui accident la Centrala Nucleară Zaporojie (ZNPP), contaminarea radioactivă ar afecta în primul rînd sudul Ucrainei, inclusiv Crimeea, și apoi s-ar muta în Turcia, Grecia, Bulgaria, Moldova și Romînia (est, sud-est, centru), potrivit cercetătorilor de la Centrul Hidrometeorologic Ucrainean, scrie Newsweek, citat de tv8.

„Rezultatul simulării emisiei condiționate de la ZNPP începînd cu ora 17:33 (Kiev) la 4/09/2022, care a durat 15 ore, arată că, la 4 septembrie, masele de aer pot transporta emisiile ZNPP spre sud pe teritoriul regiunilor Zaporojie și Herson și pe întregul teritoriu al Crimeei.

După ce va trece deasupra Mării Negre, masele de aer vor începe să se deplaseze spre vest, pe teritoriul Turciei, Greciei, Bulgariei, Moldovei și Romîniei”, se arată în comunicat.

Simularea deplasării maselor atmosferice, care sînt practic purtătorii produselor de emisie ale centralei ZNPP în cazul unui accident de radiații condiționat în decurs de 72 de ore, a fost realizată pe baza unei prognoze meteorologice globale.

Oamenii de știință au simulat accidente similare la centrala nucleară din sudul Ucrainei, la centrala nucleară din Rivne și la centrala nucleară din Hmelnițk.


Se remarcă faptul că fondul de radiații în zona de observare a centralei ZNPP în perioada 4 august - 5 septembrie 2022 a rămas stabil.

La 5 septembrie, patru dintre cei șase participanți la misiunea internațională a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-au încheiat activitatea și au părăsit teritoriul centralei ZNPP, doar doi reprezentanți ai organizației rămînînd la centrală.

Imediat după plecarea inspectorilor ONU, a avut loc un incendiu din cauza unui atac și ultima linie electrică ce lega centrala ZNPP de sistemul energetic ucrainean a fost deconectată, existînd riscul topirii reactorului din cauza disfuncției sistemului de răcire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?