X 
Cazul Șor stiri: 599

Cum a devenit Ucraina cel mai bun teren de testare pentru echipamentele militare ale NATO

6 iul. 07:45   Război în Ucraina
2873 0

Războiul din Ucraina oferă statelor membre NATO posibilitatea de a testa echipamentele militare moderne pe un cîmp de luptă real, obținînd informații valoroase despre cum funcționează armamentul pe care îl produc și ce trebuie îmbunătățit.

Ministrul Apărării din Ucraina a declarat pentru Financial Times că „nu se poate inventa un teren de testare mai bun pentru industria de armament a lumii”, iar specialiștii sînt încîntați de sugestiile oferite de militarii ucraineni pentru îmbunătățirea tehnologiei, notează Noi.md cu referire la disinfo.

Numeroase state membre NATO, printre care se numără SUA, Canada, Marea Britanie, Germania și Franța, au trimis Ucrainei echipament militar și au instruit forțele de la Kiev pentru a contracara atacurile armatei ruse, notează BusinessInsider, care citează Financial Times. Însă armele pe care aceste state le-au furnizat au devenit din ce în ce mai sofisticate odată cu evoluția războiului – Ucraina insistînd să primească de la partenerii occidentali tancuri moderne, sisteme antiaeriene și avioane de luptă. Oleksiy Reznikov, ministrul Apărării de la Kiev, a declarat pentru publicația citată că, în războiul din Ucraina, aliații săi „pot vedea dacă armele lor funcționează, cît de eficient funcționează și dacă trebuie modernizate”.

Cel mai bun teren de testare simultană a echipamentelor NATO Acesta și-a întărit spusele, afirmînd că „nu se poate inventa un teren de testare mai bun pentru industria de armament a lumii”.

Oficialul ucrainean a mai precizat că momentul în care sistemul de apărare antiaeriană PATRIOT, fabricat în SUA, a reușit să doboare rachetele hipersonice Kinjal – pe care Rusia le catalogase ca fiind de neoprit – a dovedit experților militari ce poate face echipamentul militar occidental. Reznikov a declarat de asemenea că luptele din Ucraina împotriva armatei ruse dovedesc statelor NATO cum funcționează echipamentele militare ale acestora cînd sînt folosite simultan. Însă nici Rusia nu privește pasivă la evoluțiile de pe cîmpul de luptă. Ministrul Apărării din Ucraina a mai precizat că rușii încearcă să bruieze semnalul unor echipamente militare -precum cel al dronelor sau al armamentului ghidat prin GPS -, însă încercările lor conduc la modernizare și actualizare în timp real a tehnologiilor acestor echipamente, oferind oportunități valoroase de învățare.

3
1
0
2
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În Moldova au avut loc alegeri locale. Care sînt schimbările la care vă așteptați?