COVID-19 în MOLDOVA

Cum a decurs a noua zi de proteste în Belarus

Cum a decurs a noua zi de proteste în Belarus

În Belarus continuă protestele care au început după alegerile șefului statului. Acțiuni ordinare au avut loc și pe 17 august.

După cum scrie Sputnik Belarus, muncitorii din mai multe întreprinderi din republică au început luni greva. Ei își exprimă solidaritatea cu cei care merg la proteste pașnice, care au avut de suferit în timpul reținerilor, precum și dezacordul privind rezultatele alegerilor prezidențiale.

Președintele belarus, Alexandr Lukașenko, a sosit pe 17 august cu elicopterul la Uzina de tractoare din Minsk, unde a vorbit în fața muncitorilor care au protestat.


Au decis să organizeze greve nu numai lucrătorii din uzine, ci și reprezentanții posturilor de televiziune de stat. Lîngă clădirea "Belteleradiocompania" s-au adunat angajați care nu doresc să continue să lucreze în actualele condiții.

Un protest la Belgosfilarmonia a fost organizat de muzicienii și interpreții instituției culturale, care au organizat un concert improvizat.

Cîteva sute de oameni s-au adunat, la rîndul lor, în fața clădirii Ministerului Sănătății, cerînd accesul medicilor în izolatorul unde sînt plasați cei reținuți la mitinguri.

De la mitingul medicilor, manifestanții s-au îndreptat spre Piața Independenței. Acolo a avut loc o acțiune de protest neautorizată cu participarea muncitorilor de la întreprinderile aflate în grevă. Apoi coloana cu mii de protestatari s-a îndreptat spre Izolatorul Central de pe Okrestina.

Protestele în masă au început în tot Belarusul pe 9 august, după alegerile prezidențiale, pe care Lukașenko le-a învins. Potrivit CEC, acesta a acumulat 80,1% din voturi. În primele zile, acțiunile erau înăbușite de către forțele de ordine. Împotriva protestatarilor care nu sînt de acord cu rezultatele, au fost folosite gaze lacrimogene, tunuri cu apă, grenade de lumină, gloanțe de cauciuc. Apoi, organele de drept au încetat să disperseze mitingurile și să aplice forța.

Potrivit datelor oficiale, în primele zile au fost reținute peste 6,7 mii de persoane. Potrivit MAI a republicii, în cadrul revoltelor au avut de suferit sute de persoane, dintre care peste 120 de angajați ai organelor de drept, iar un protestatar a decedat.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load