Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3998

Cum a comentat Rusia decizia UE de a extinde sancțiunile personale

23 feb. 2021,, 11:35   Externe
1994 2

Politicienii și diplomații ruși au dat o apreciere deciziei Uniunii Europene de a extinde sancțiunile personale din cauza Alexei Navalnîi.

Anterior, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a confirmat că miniștrii de externe ai țărilor UE, într-o întîlnire de la Bruxelles, au fost de acord să extindă restricțiile împotriva rușilor.

„O ține una și bună”, a spus viceministrul Afacerilor Externe rus Alexandr Grușko pentru RIA Novosti, solicitat să comenteze declarația lui Borrel.
La rîndul său, șeful Comitetului Dumei de Stat pentru Afaceri Internaționale Leonid Sluțki a opinat că următorul atac al UE asupra Rusiei nu va rămîne fără răspuns.

„Sancțiunile UE vizînd cazul Navalnîi constituie încă un pas spre degradarea relațiilor cu Rusia”, a declarat parlamentarul reporterilor.
În opinia sa, Bruxelles trasează o linie de declin în dialogul reciproc din motive inventate și provocatoare. Acest lucru nu poate contribui în niciun fel la normalizarea relațiilor, a subliniat Sluțki.

„Bruxellesul conduce parteneriatul cu Moscova într-un impas, o ieșire din care poate fi găsită numai dacă se renunță la politica de izolare a Rusiei", a adăugat el.


Anterior, MAE al Rusiei a avertizat Bruxellesul asupra impunerii unor noi sancțiuni, menționînd că va urma un răspuns proporțional.

Uniunea Europeană consideră că arestarea lui Alexei Navalnîi, precum și înlocuirea pedepsei cu suspendare cu una reală în dosarul Yves Rocher, sînt „motivate politic”. UE a cerut în repetate rînduri autorităților ruse să-l elibereze pe blogger, iar CEDO s-a alăturat acestei cereri. În același timp, instanța de la Strasbourg nu a recunoscut nuanțele politice în dosarul Yves Rocher, deși a acordat lui Navalnîi despăgubiri pentru arest la domiciliu. Rusia i le-a plătit.

Moscova a calificat hotărîrea CEDO drept o încercare de a interveni în afacerile interne și presiune asupra instanței. Conform recentelor amendamente la Constituție, Rusia își îndeplinește obligațiile internaționale numai dacă acestea nu contravin legislației interne.

Noul regim global de sancțiuni al UE pentru încălcări grave ale drepturilor omului a fost adoptat în decembrie anul trecut și nu a fost încă aplicat. Borrell a inițiat elaborarea regimului în 2019. Într-unul din discursurile sale, el a sugerat chiar să numească regimul după Alexei Navalnîi, prin analogie cu „legea Magnițki” din SUA, dar această idee nu s-a bucurat de sprijin în rîndul țărilor UE.

În octombrie 2020, UE a adoptat, de asemenea, sancțiuni individuale împotriva a șase cetățeni ruși și a unei organizații pentru incidentul cu „otrăvirea” lui Navalny. Acest lucru a fost făcut în cadrul regimului de restricții impuse pentru proliferarea și utilizarea armelor chimice, aplicate anterior în legătură cu cazul Skripal.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?