AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 471 287  Au ieșit 387 046   Au rămas 84 241     Mai multe detalii
Transnistria stiri: 892
Criza energetică stiri: 723
Preşedintele stiri: 3202

Croația le oferă 26.000 de euro cetățenilor plecați care revin în țară

24 dec. 2021,, 21:30   Război în Ucraina
1447 0

Croaţia a anunţat joi stimulente financiare pentru a-i convinge pe croaţii care au emigrat în alte ţări ale Uniunii Europene să se întoarcă în ţara lor, pentru a reduce declinul demografic şi îmbătrînirea populaţiei constatate în ultimii ani, relatează France Presse.

Aceste măsuri, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, prevăd plata către expatriaţii croaţi cu reşedinţa în ţări ale UE a unei sume de pînă la 26.000 de euro dacă se întorc în Croaţia pentru a-şi înfiinţa o afacere.

Măsuri similare, în cadrul acestui program numit „Am ales Croaţia”, sunt planificate pentru croaţii care s-au mutat din motive economice în interiorul ţării pentru a-i încuraja să se stabilească în zonele rurale slab populate.

Aceste stimulente „oferă atît motivaţia de a reveni, cît şi resurse financiare”, a declarat prim-ministrul Andrej Plenkovic. „Revitalizarea demografică este o problemă vitală pentru Croaţia, cu o populaţie ce îmbătrîneşte”, a adăugat el. Guvernul estimează că acest program ar putea încuraja 4.000 pînă la 4.500 de persoane să se întoarcă în ţara lor.

Potrivit cifrelor oficiale, peste 250.000 de croaţi au părăsit ţara de la aderarea la UE în 2013, majoritatea în căutarea unor condiţii de viaţă mai bune în Germania, Austria sau Irlanda. Populaţia Croaţiei era de aproximativ 4,2 milioane, conform recensămîntului din 2011. Potrivit experţilor, populaţia a scăzut cu aproape 10% de la acea dată din cauza emigrării masive.


Rezultatele ultimului recensămînt urmează să fie făcute publice la începutul anului.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Scumpirea carburanților vă poate motiva să renunțați la mașină?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав