Transnistria stiri: 1379
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3987

Criza ucraineană: UE îndeamnă Rusia să ia măsuri concrete în vederea detensionării

16 feb. 2022,, 13:25   Externe
2018 0

Înalţi responsabili ai Uniunii Europene au cerut miercuri Rusiei să ia măsuri concrete care să demonstreze dezescaladarea tensiunilor legate de Ucraina, după ce Moscova a anunţat marţi şi miercuri retragerea în garnizoane a mii de militari şi echipamente care au participat la exerciţii militare în apropiere de frontiera ucraineană, transmit AFP şi Reuters.

"În ultimele două zile, Rusia a semnalat că ar putea fi deschisă diplomaţiei şi noi îndemnăm Rusia să întreprindă paşi concreţi şi tangibili spre detensionare, pentru că aceasta este condiţia pentru un dialog politic sincer", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în faţa Parlamentului European reunit în sesiune plenară de la Strasbourg.

El a insistat că "nu putem la infinit să încercăm diplomaţia de o parte, în timp ce de cealaltă parte se masează trupe".

"Alegerea de astăzi este o alegere între război şi sacrificii tragice care vor veni odată cu el sau curajul pentru un angajament politic, curajul pentru o negociere diplomatică", a adăugat Michel.

La rândul său, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat un apel la vigilenţă, avertizând Rusia că Uniunea Europeană este capabilă să-şi asigure, din alte surse, necesarul energetic în această iarnă dacă Moscova decide să reducă livrările de gaz către Europa.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, peste 40% din importurile anuale de gaz natural ale UE provin din Rusia.

Însă NATO încă nu a văzut semne ale unei oarecare reduceri a trupelor ruse şi, dacă Kremlinul alege violenţa contra Ucrainei, răspunsul nostru va rămâne puternic şi unit, a avertizat Von der Leyen în faţa eurodeputaţilor.

De asemenea prezent la Strasbourg, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a explicat că UE este ''pregătită să participe la discuţii'' cu Rusia, dar şi ''să răspundă'' cu sancţiuni contra acesteia.

După săptămâni întregi de tensiuni, Moscova a anunţat marţi începutul unei retrageri a mii de soldaţi ruşi concentraţi de mai multe luni în apropiere de frontiera cu Ucraina, iar miercuri încheierea manevrelor militare şi plecarea unora dintre forţele sale din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Occidentul este îngrijorat de iminenţa unei invazii ruse în Ucraina, după ce Rusia a desfăşurat masiv trupe şi echipament militar în apropierea frontierei sale cu această ţară. Ruşii au negat că ar avea o asemenea intenţie, dar au cerut garanţii de securitate concrete din partea SUA şi a NATO, printre care promisiunea că Ucraina nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică.

Washingtonul a atras atenţia că forţele militare ruse ar putea invada Ucraina ''în orice moment''.

În 2014, Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea şi ulterior a încurajat un conflict separatist în regiunea Donbas din estul Ucrainei, ceea ce a dus la o serie de sancţiuni din partea Uniunii Europene şi a SUA împotriva unor oficialităţi şi companii ruse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?