Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Criză majoră de lapte praf pentru bebeluşi în SUA

20 mai. 08:00   Război în Ucraina
1983

În Statele Unite are loc o criză majoră de lapte praf pentru bebeluşi, din cauza unor infecţii grave cu bacterii apărute la bebeluşi hrăniţi cu lapte praf provenit de la cel mai mare producător american, Abbott Laboratories, care a fost nevoit să recheme produse de pe piaţă şi să oprească producţia la fabrica sa din Sturgis, Michigan.

Compania şi FDA au anunţat joi că fabrica din Sturgis ar urma să fie redeschisă în termen de una, două săptămîni, transmite Adevărul.ro.

Luni, Abbott Laboratories, între ale cărui produse se află şi Similac, a convenit cu Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) măsurile necesare pentru a relua producţia fabricii din Sturgis.

Из-за нехватки детского питания магазины ограничили отпуск продукции в одни руки до 4 штук. Фото: David Zalubowski/AP

”Sunt încîntat să spun astăzi (joi n.r.) că am făcut deja progrese semnificative şi cred că sîntem pe cale de a deschide săptămîna viitoare sau pînă în două săptămîni, cel mai probabil la limita maximă de două săptămîni”, a declarat comisarul FDA Robert Califf într-o comisie a Statelor Unite.


Compania a rechemat de pe piaţă preparate pentru sugari şi a închis fabrica în februarie, după raportări de infecţii bacteriene grave la patru sugari, măsura agravînd un deficit deja existent în rîndul mai multor producători, care a început cu probleme legate de lanţul de aprovizionare pandemic.

FDA a început să investigheze Abbott după ce s-a raportat că patru bebeluşi care au fost hrăniţi cu lapte praf preparat la fabrica acesteia s-au îmbolnăvit de infecţii cu Cronobacter sakazakii.

Agenţia nu poate concluziona dacă îmbolnăvirile bebeluşilor sînt direct legate de fabrica Abbott pînă cînd investigaţia sa este încheiată, a spus Califf.

Эксперты говорят, что текущий дефицит — это самая большая нехватка детского питания за последние десятилетия. Фото: Paul Hennessy/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

”Abbott a remediat o serie de probleme”, după trei zile de lucru îndeaproape cu FDA, a spus Califf.

FDA este convinsă că mai multe produse ”pot ajunge rapid în magazinele din SUA”, a spus el, dar vor mai trece săptămîni pînă cînd stocurile de lapte praf vor reveni la normal.

Oamenii cumpără mai mult lapte praf acum decît înainte de rechemare, ceea ce îngreunează distribuţia, a adăugat el.

Lipsa laptelui praf pentru bebeluşi la nivel naţional i-a făcut pe părinţi să aibă dificultăţi să-şi hrănească bebeluşii, iar guvernul SUA să caute soluţii pe termen scurt, în timp ce se confruntă cu soluţii pe termen mai lung.

Preşedintele Joe Biden a invocat miercuri Legea privind producţia de apărare pentru a ajuta producătorii să obţină ingrediente pentru a creşte aprovizionarea.

Camera Reprezentanţilor a adoptat miercuri două proiecte de lege, inclusiv unul care oferă 28 de milioane de dolari în fonduri de urgenţă ale FDA, susţinute de 219 de democraţi şi 12 republicani. I s-au opus 192 de republicani.

O a doua măsură, adoptată cu 414-9 voturi, ar garanta că familiile cu venituri mici pot continua să-şi folosească beneficiile pentru a cumpăra lapte praf pentru bebeluşi în cadrul unui program federal pentru femei, sugari şi copii cunoscut sub numele de WIC.

Ambele proiecte de lege trebuie să treacă şi în Senatul strîns divizat.

Preşedintele Comitetului pentru buget al Camerei, Rosa DeLauro, l-a interpelat pe Califf, care a apărut în faţa unei subcomisii pentru buget, pentru a discuta cererea de buget a FDA pentru anul fiscal 2023, cu privire la răspunsul său la deficit.

FDA a declarat luni că va permite importurile de lapte praf pentru bebeluşi de la producători străini care de obicei nu îşi vînd produsele în Statele Unite, pentru a ajuta la atenuarea deficitului.

”Rămîn îngrijorat de siguranţa ,laptelui praf pentru bebeluşi care ajung pe rafturile noastre”, a spus DeLauro, adăugînd că este îngrijorată că ”recomandările recent lansate de FDA nu merg suficient de departe pentru a se asigura că laptele praf este sigur”.

Califf a spus că laptele praf va fi importat numai după ce FDA îl evaluează şi stabileşte că este sigur.

DeLauro a criticat, de asemenea, FDA pentru că acţionează prea încet, după ce a primit un raport de avertizare în octombrie.

DeLauro a citat raportul luna trecută, cînd a solicitat o anchetă guvernamentală.

”Oricine s-a uitat la acel raport a simţit că nu este nevoie să răspundă deloc din octombrie pînă în februarie, pînă cînd nu va exista o rechemare. Aceasta este o încălcare a datoriei, din punctul meu de vedere”, a spus ea.

Statele Unite s-au confruntat cu probleme ale lanţului de aprovizionare cu lapte praf pentru sugari înainte de rechemarea de produse efectuată de Abbott în februarie, din cauza pandemiei şi a altor factori, a spus Califf, dar există loc de îmbunătăţire în ceea ce priveşte rapiditatea de reacţie a FDA la astfel de probleme.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав