Coronavirus stiri: 8130
Obiectiv european stiri: 326
Criza energetică stiri: 937

Creșterea inflației în Ucraina: prețul coșului de consum a crescut cu 80%

1 aug. 18:00   Război în Ucraina
1692

Datorită distrugerii lanțurilor logistice și a capacităților de producție, precum și a prețurilor ridicate la resursele energetice mondiale, inflația în Ucraina a atins 21,5% în iunie. Stabilirea tarifelor pentru gaze și căldură, precum și o anumită ajustare a ofertei de produse, au limitat doar parțial creșterea prețurilor.

Despre acest lucru a anunțat RBC-Ucraina cu referire la rezultatele ședinței Comitetului de politică monetară al Băncii Naționale a Ucrainei (KMP), în cadrul căreia s-a decis menținerea ratei de actualizare la nivel de 25%.

"Ca urmare, presiunea inflaționistă a acoperit deja peste 80% din coșul de consum, iar așteptările agenților economici s-au înrăutățit (acestea variază de la 13% pentru gospodării și pînă la 23,6% pentru administratorii de credite ai băncilor)", se arată în raport.

Conform scenariului de bază al prognozei macroeconomice actualizate a BNU, presiunea inflaționistă va continua și în viitor. În ciuda defalcării tendinței inflaționiste în prima jumătate a anului 2023, scăderea inflației va fi treptată și va atinge ținta BNU de 5% o perioadă destul de îndelungată. Astfel, la sfîrșitul anului 2023, inflația va scădea pînă la aproximativ 20%, în 2024 – pînă la un nivel cu o cifră (mai puțin de 10%).

BNU prognozează că în 2022 inflația în Ucraina va atinge 31%. Conform prognozei BNU, în 2023 inflația va fi de 20,7%, în 2024 – de 9,4%.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав