TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Coronavirus a ajuns în România

Coronavirus a ajuns în România

O stewardesă de orgine vietnameză care a aterizat la Cluj de la Varșovia le-ar fi spus autorităților că a intrat în contact cu doi colegi confirmați cu coronavirus.

Conform stiridecluj.ro, tînăra este angajată a companiei poloneze LOT. Echipe medicale au ajuns la Aeroportul Cluj și au preluat-o, fiind internată la Boli infecțioase.

Aceasta a acuzat simptome similare cu cele ale bolnavilor de coronavirus și a spus că a intrat în contact cu alți stewarzi ai companiei, care au zburat pe ruta Wuhan - Varșovia, care acum sînt în carantină.


106 oameni au murit din cauza noului virus

Numărul victimelor noului virus a urcat la 106 şi cel al cazurilor confirmate a depăşit 4.500 în întreaga Chină, potrivit unui bilanţ publicat marţi de autorităţi. Oraşul Beijing a anunţat luni primul deces - un bărbat de 50 de ani care s-a întors de curînd din Wuhan.

Alţi 50 de bolnavi au fost identificaţi în restul lumii, iar 12 ţări au fost afectate de noul virus, din Asia şi Australia şi pînă în Europa şi America de Nord.

Un prim caz de contaminare a fost confirmat luni în Germania, care devine a doua ţară din Europa afectată de noul virus, după Franţa.

Numeroase ţări şi-au întărit măsurile de precauţie la frontieră, Mongolia devenind primul stat care şi-a închis punctele rutiere de trecere a graniţei sale cu China.

În acelaşi timp, persoanele originare din Hubei sînt vizate de interdicţia de a călători în Malaezia. Deşi mai multe ţări îşi sfătuiesc cetăţenii să nu călătorească în provincia Hubei, Germania a depăşit acest prag şi i-a sfătuit în mod public pe cetăţenii ei să nu călătorească în nicio parte a Chinei. Autorităţile americane din Washington i-au urmat exemplul la scurt timp.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care consideră această ameninţare “ridicată”, fără să emită totuşi o alertă sanitară internaţională, a declarat luni că nu ştie deocamdată dacă persoanele infectate sînt contagioase înainte de a prezenta simptomele bolii, aşa cum au afirmat anumiţi responsabili sanitari chinezi.

Riscul de propagare este însă şi mai mare, întrucît primarul din Wuhan a anunţat, duminică, că 5 milioane de persoane au părăsit metropola de 11 milioane de locuitori înainte de Anul Nou Chinezesc, sărbătorit în acest an pe 25 ianuarie.

Redeschiderea şcolilor, amînată

Autorităţile chineze au decis să prelungească cu trei zile, pînă pe 2 februarie, vacanţa de Anul Nou (şapte zile libere), cu scopul de a întîrzia astfel revenirea masivă în oraşe a sutelor de milioane de muncitori migranţi şi de a reduce riscul de extindere a epidemiei.

Debutul semestrului de primăvară în şcoli, colegii, licee şi universităţi a fost amînat la rîndul său, a anunţat marţi Ministerul Educaţiei, care nu a comunicat deocamdată data la care vor fi reluate cursurile şcolare.

În Wuhan, o atmosferă de oraş mort planează asupra metropolei construite pe malurile fluviului Yangtze, unde majoritatea magazinelor sînt închise, iar circulaţia interzisă pentru vehiculele cu rol non-esenţial, potrivit unei echipe de jurnalişti de la AFP.

În spitale, situaţia rămîne haotică: pacienţii trebuie să aştepte mai multe ore înainte de a fi consultaţi de un medic. Construirea celor două spitale suplimentare, care vor putea să aibă fiecare peste 1.000 de paturi, ar trebui să se încheie săptămîna viitoare.

Pentru a ridica puţin moralul locuitorilor, pe un zgîrie-nori a fost arborat luni seară un afiş pe care a fost scris cu litere roşii şi supradimensionate mesajul următor: “Haide Wuhan!”

Sloganul a fost reluat şi de liderul guvernului chinez Li Keqiang, aflat luni într-o vizită în acest oraş. El este primul politician de rang înalt din regimul comunist de la Beijing care s-a deplasat la faţa locului după izbucnirea epidemiei.

“Capacitatea de propagare a virusului a crescut”, au declarat duminică înalţi responsabili sanitari chinezi, deşi acest coronavirus nu s-a dovedit “la fel de puternic ca SARS”, un alt coronavirus care a făcut sute de morţi la începutul anilor 2000.

Noua criză a alimentat temerile legate de o fragilizare suplimentară a economiei chineze, sau chiar a celei mondiale, şi a declanşat prăbuşiri ale indicilor bursieri în Japonia, în Europa şi pe Wall Street. Bursa din Tokyo a înregistrat marţi dimineaţă o nouă scădere de 0,86%.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load